Volledig scherm

Gekwelde Somerenaar stalkte vrouwen en hoort 180 uur werkstraf eisen

DEN BOSCH - Een gekwelde jongeman uit Someren hoorde maandag 180 uur werkstraf eisen voor het stalken van twee vrouwen en het tonen van zijn geslachtsdeel aan jonge meisjes die naar school fietsten. De officier eiste ook 140 dagen cel als hij opnieuw in de fout gaat of zich niet goed laat begeleiden en behandelen.

Het dieptepunt in het verhaal van de jongeman was misschien wel het app-bericht dat hij twee jaar geleden naar een jonge Waalwijkse vrouw stuurde, met een foto van het spoor. De boodschap was: ik ga me nu van kant maken, hier heb je mijn pincode, alles wat ik nalaat is voor jou. Het was niet het eerste appje dat de vrouw kreeg van de man uit Someren. Op een avond stuurde hij haar 300 berichten. Andere keren volgde hij haar naar haar huis in Waalwijk, stuurde hij een foto van haar woning om te laten zien waar hij was, wist hij te vertellen dat haar moeder een bruin vest droeg, bracht hij een brief voor haar naar haar werk. Zo zette hij de vrouw onder druk. Wat ooit begon als een normale vriendschap, eindigde in een nachtmerrie voor de vrouw. In de rechtszaal in Den Bosch, liet ze maandag een slachtofferverklaring voorlezen. "Hij wilde macht over mij. Overal waar ik was dook hij op. Ik leef al twee jaar in angst en ben bang om alleen over straat te gaan. Als persoon ben ik compleet veranderd. Ik heb bijna geen vrienden meer."

Stalken
Het stalken begon nadat de jonge Waalwijkse verkering had gekregen met een ander. De Somerenaar voelde zich hierdoor verraden. Hij leefde zelf ook in een nachtmerrie, zo viel op te maken uit de woorden van zijn advocaat Bob de Jong. ,,In het verleden is hij twee keer op het spoor gevonden. Eén keer heeft hij zijn auto dwars op de rails gezet. Ik wil niet denken aan wat er zou zijn gebeurd als de politie hem daar niet had aangetroffen.”

In de rechtszaal kwam naar voren dat de jongeman niet goed aanvoelt wat anderen aanvoelen, moeilijk kan omgaan met tegenslag en zich moeilijk uit. ‘Verminderd toerekeningsvatbaar’, oordeelde de psycholoog die hem sprak. ,,Mijn cliënt heeft al veel te veel meegemaakt, schetste De Jong ook. ,,Zijn moeder is in een psychose beland. Hij is bang dat hij zelf ook een psychose krijgt. En u ziet de wond op zijn lip? U weet dat er al een steen door zijn ruit is gegaan en dat er een molotov-cocktail naar hem is gegooid. Dezelfde groep die dat heeft gedaan, heeft hem in het weekend te grazen genomen.”

De Jong plaatste vraagtekens bij het tweede geval van stalking waarvoor de Somerenaar terechtstond, omdat zijn cliënt alles heeft bekend, behalve dat. Hij bekende ook vlot dat hij eind 2015, begin 2016 zijn ontbloot geslachtsdeel had getoond, onder meer in Someren, Asten en bij het fietspad tussen Lierop en Mierlo. Waarom? ,,Deels uit verveling. Ik was niet bezig met de gevolgen. Ik was bezig met de gedachte er een eind aan te maken”, zei hij snikkend. Later vroeg zijn advocaat de behandeling van de zaak even op te schorten, omdat zijn cliënt dichtsloeg. Na een korte pauze was hij weer spraakzamer.

Behandeling
Officier van justitie Irene Masselink vond de feiten op zich ernstig genoeg om de Somerenaar naar de gevangenis te sturen, maar ,,daar is niemand bij gebaat. We bereiken meer met behandeling bij de ggz en begeleiding door de reclassering.” 

Deurne e.o.