Volledig scherm
© RGBStock.com

Gemeenten omarmen aanpak Someren om jeugd weerbaar te maken

SOMEREN - Steeds meer gemeenten in Zuidoost-Brabant omarmen de bijzondere aanpak van Someren om kinderen weerbaar te maken. In de Peel gaat het onder meer om Helmond en Gemert-Bakel, maar ook alle Kempengemeenten en grote gemeenten zoals Eindhoven en Veldhoven hebben weerbaarheid op de agenda van colleges gezet.

Opmerkelijk aan de Somerense aanpak: er wordt al naar kinderen vanaf twee jaar oud gekeken. "Dan krijgen kinderen al een eigen willetje. Je ziet of ze het later zullen redden of het moeilijk gaan krijgen. We willen eventuele problemen zo vroeg mogelijk proberen te signaleren", zegt gezondheidsmakelaar Ellen van Bree van de GGD. Zij vindt dat het weerbaar zijn een basisvaardigheid moet worden van kinderen. Dan kunnen ze makkelijker overleven in de huidige wereld waarin alles heel snel gaat.

Om dit voor elkaar te krijgen hebben 25 lokale en regionale partijen uit het onderwijs, verenigingsleven en instellingen zoals Novadic Kentron de handen ineengeslagen. Zij ondertekenen maandagmiddag in het gemeentehuis aan het Wilhelminaplein het 'pact van Someren'. Dat is een bevestiging van afspraken die een halfjaar geleden al zijn gemaakt. Sindsdien zijn al diverse projecten opgestart.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement