Volledig scherm
Archieffoto © EPA

Granietimporteerders uit Someren en Deurne eisen bewijzen voor kritisch rapport over misstanden

HELMOND - Granietimporteerders Kerasom uit Someren en Jetstone uit Deurne hebben juridische stappen ondernomen, nadat zij indirect aan kinderarbeid werden gelinkt. De bedrijven eisen meer bewijzen.

Het is Kerasom en Jetstone menens. De bedrijven uit respectievelijk Someren en Deurne hebben juristen ingeschakeld om meer openheid van zaken af te dwingen bij de Landelijke India Werkgroep (LIW). Die heeft een kritisch rapport  gepubliceerd over misstanden in Indiase steengroeves.. ,,Wij zijn min of meer gesommeerd om extra informatie te verschaffen", zegt Gerard Oonk, directeur van de LIW. 

,,Ons rapport was al vrij uitgebreid, maar wij komen snel met een aanvullende reactie. In de groeves waar het om gaat zijn een aantal kinderen aangetroffen. Maar de problematiek is veel breder. Het gaat hier om moderne slavernij", aldus Oonk.

ING en Rabobank

Deze week werden ook de kredietverstrekkers van de 'foute' granietimporteerders Kerasom en Jetstone uit Deurne op de vingers getikt. De ING en de Rabobank moesten zich publiekelijk verantwoorden, na het rapport. Uit recent onderzoek zou blijken dat ook twee bedrijven uit de regio zich indirect schuldig hebben gemaakt aan kinderarbeid. Kerasom en Jetstone zouden 'fout' graniet hebben ingekocht. 

Op de achtergrond zijn Kerasom en Jetstone al maanden bezig om meer bewijzen en inzichten te krijgen van de onderzoekers. Kerasom wil weten wat het fout doet en is bereid te investeren in betere werkomstandigheden. De tegelzaak kreeg naar eigen zeggen amper terugkoppeling van de Landelijke India Werkgroep. ,,Het laatste wat we willen is hier een rechtszaak over voeren. De groeve waar we zaken meedoen, hebben we meermaals bezocht. Daar is alles keurig geregeld", zegt Johan Loomans namens Kerasom. ,,Maar wat als de banken straks geen zaken meer met ons willen doen? Wij zijn hier als bedrijf de dupe van, we willen op geen enkele manier met kinderarbeid geassocieerd worden." 

Jetstone wilde inhoudelijk niet reageren op de kwestie, zolang er 'geen nieuws' is. Het natuursteenbedrijf Michel Oprey & Beisterveld uit Echt heeft zich ook aangesloten bij de bedrijven uit deze regio.

Advocaat

De drie bedrijven die zich verenigd hebben, willen vooral meer informatie over de exacte locaties en de geraadpleegde bronnen. ,,Dat gaat niet zomaar", reageert Oonk. ,,Wij willen de geïnterviewden beschermen. De mensen die het voor het zeggen hebben in deze steengroeves zijn machtig. Er is een bijna feodaal systeem in India. Onze advocaat neemt op zeer korte termijn weer contact op met deze bedrijven om ze van extra informatie te voorzien."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement