Volledig scherm
Enorme hagelstenen verwoestten de daken van onder andere een varkensboer uit Someren. Verzekeraar Interpolis moet hem de complete schade terugbetalen. © Paul Bruystens

Hagelschade van staldak in Someren moet vergoed worden

SOMEREN - Interpolis moet de totale kosten van hagelschade aan de daken van een Somerense varkenshouder terugbetalen. De verzekeraar wilde 25 procent uitkeren omdat de asbestdaken versleten zouden zijn, maar dat werd volgens de rechter niet aangetoond.   

Een uitspraak met verstrekkende gevolgen, eerder deze week in de rechtbank van Gelderland. Verzekeraar Interpolis moet het volledige schadebedrag aan de asbestdaken van een Somerense varkenshouder uitbetalen. Die werden over een oppervlak van 1350 vierkante meters verwoest na de storm van 23 juni 2016 waarbij ijsballen de boel aan gort sloegen. De boer was ten tijde van het noodweer verzekerd tegen storm- en hagelschade.

Verzekering

De verzekeraar besloot daarop 25 procent van het schadebedrag uit te keren, op basis van een ‘interne richtlijn’. In het kort: als asbesthoudende daken grote tekenen van slijtage vertonen, wordt standaard een kwart van het totaal toegekend. In de beoordeling -die gebaseerd is op een rapport van TNO uit 2011- speelt de leeftijd van het dak een rol, maar ook of er veel mos op groeit en wat de ligging is. 
Volgens de rechter werd in het Somerense geval de slijtage niet goed genoeg aangetoond. Een overwinning voor de varkenshouder, die graag anoniem wil blijven, maar tegelijkertijd ook nieuwe hoop voor veel mede slachtoffers van de storm met asbest op hun dak. Ook zij strijden momenteel tegen de beperkte vergoeding.
Bij het Helmondse/Deurnese advocatenkantoor Goorts + Coppens, die de Somerenaar juridisch bijstaan, zijn er een tiental clienten met een vergelijkbare zaak.  
,,De kans is groot dat er meer gevallen zijn waarbij het een en ander  onvoldoende onderbouwd is", aldus advocaat  Thomas Berkhout. ,,Het is vooral positief dat de standaard methode van uitkeren hierdoor ter discussie staat. Wij vinden dat je niet zo maar kan stellen dat al deze asbestdaken voor 75 procent zijn afgeschreven."  

Interne richtlijn

De rechtbank oordeelde tijdens de zitting van deze week verder dat de interne richtlijn geen deel uitmaakt van de verzekeringsvoorwaarden. Ook is er bij het aangaan van de verzekering of naderhand overleg over geweest. De varkenshouder kon kortom niet weten dat dit bij de voorwaarden hoorde.  
Interpolis had al een bedrag vergoed van 8.450 euro maar moet daar nu nog 25.350 euro bijtellen om tot de volledige schade te komen. Daar gaat op eigen initiatief van de boer een bedrag van 7335 euro af dat hij ontvangt vanwege de subsidie op vervanging asbestdaken.

Volgende week is er een soortgelijke zaak bij de rechtbank van Tilburg. Ook daar staat de schadevergoeding van asbestdaken na de hagelstorm centraal voor een cliënt uit deze regio,  laat advocaat Berkhout weten.