Volledig scherm
© Bert Jansen

Hoe kon de bandenbrand in Someren-Heide zo uit de hand lopen?

SOMEREN-HEIDE - Donderdagmiddag klokslag half twee komt eindelijk het antwoord op dé vraag die al vaak is gesteld in Someren-Heide: Hoe kon de brand bij recyclingbedrijf Van den Hoogen zo uit de hand lopen? Onderzoeker Oberon Nauta heeft voor dat antwoord, in opdracht van alle Somerense fractievoorzitters, de gang van zaken en vooral het toezicht door de gemeente op dat bedrijf bestudeerd.

Om vast te kunnen stellen wat er fout ging en wie faalde, moest hij een periode doorspitten van 13 jaar. In 2004 kreeg bandenhandelaar Jan van den Hoogen uit Veldhoven een oprichtingsvergunning voor zijn bedrijf aan de Groeneweg 14 in Someren-Heide. Direct vanaf het begin klaagde de buurt al en is dat blijven doen, zeker nadat in 2006 het toezicht van de provincie overging naar de gemeente en er de daaropvolgende jaren veel meer banden kwamen te liggen dan toegestaan. Someren pakte niet door, waarom niet?

Regels
In 2011 wijzigden de wettelijke regels en kon Van den Hoogen onbeperkt banden verwerken. Uit eerder onderzoek van het ED bleek al dat Van den Hoogen de regels niet volgde. Someren controleerde geregeld, maar deelde alleen in 2012 een boete uit voor illegaal stallen van containers en dergelijke op een openbare parkeerplaats. Hoe het kon dat ook daarna wegen en paden naar de opslag versperd bleven met banden, is een van de kernvragen.

In 2014 constateerde de gemeente zelfs dat bij een brand 'geen sprake is van een beheersbare situatie'. De compartimentering was niet in orde: banden moesten in diverse vlakken opgeslagen worden maar daar was absoluut geen sprake van door de grote massa rubber, zo blijkt uit vele foto's die omwonenden maken. Wederom greep de gemeente niet doortastend in. Waarom niet?

Geen toekomst
Terwijl er werd gesproken over verplaatsing van het recyclingbedrijf, namen de klachten vorig jaar vanuit de buurt ineens toe. Someren constateerde dat het tijd was voor 'maatwerkvoorschriften' en op 2 november concludeerde het gemeentebestuur dat het bedrijf op die plek geen toekomst meer had. Drie dagen later, in de nacht van 5 op 6 november, vloog de bandenopslag in brand.

Volledig scherm
© Bert Jansen

Vijf dagen lang stond het dorp op zijn kop vanwege de vlammenzee en door de gunstige wind ontsnapten de buurtbewoners aan een nog grotere ramp. Pas na enkele dagen werd al experimenterend een manier gevonden om het vuur te doven. Was een adequate brandbestrijding vooraf niet vastgelegd in een veiligheidsplan? Was de veiligheid van de naastgelegen wijk gegarandeerd?

Onderzoeker Nauta moet zijn visie geven op wie schuldig is aan de ontstane situatie. Van den Hoogen heeft daar natuurlijk zijn aandeel in doordat hij diverse regels overtrad, maar de gemeente heeft meer dan tien jaar verzuimd streng op te treden. Welke consequenties daaraan verbonden moeten worden, is lastig te beantwoorden. De afgelopen jaren is zo'n beetje iedere politieke partij wel betrokken geweest bij dit dossier, de enige constante factor in deze is burgemeester Alfred Veltman.

Rapport
Het rapport wordt 17 mei besproken door de commissie en op 1 juni door de gemeenteraad. Raadsleden is via een interne mail verzocht om de discussie toch vooral niet via de pers te voeren.

Volledig scherm
© Bert Jansen