Volledig scherm
Veel schade in Asten © Bert Jansen

In Someren groeien de paprika's weer een halfjaar na de hagelstorm

SOMEREN/HELMOND - Als scherven geluk brengen, moet het goed komen met Pieter van Gog en René Joosten. De glastuinders uit Someren en Helmond zagen hun bedrijven op 23 juni in een paar minuten aan gruzelementen gaan. Na zes maanden buffelen verrijzen de kassen als een feniks uit hun as.

Trots toont Joosten zijn plantjes. Zo'n 150.000 stuks. Zo ver het oog reikt richten de groene blaadjes zich richting het glazen dak van het kassencomplex aan de Ploegstraat in Someren. Ze zijn nog klein en ogen fragiel. Joosten beroert ze voorzichtig. „Precies op tijd”, mompelt hij. „Eindelijk kunnen we weer aan de slag.”

Paprika-kas
Zes maanden eerder hing de vlag in Someren er anders bij. Ook toen was er volop activiteit, maar dan van een andere orde. Een kaal geraamte was na de avond van 23 juni al wat restte van de 8,5 hectare grote paprika-kas van de familie Joosten. IJsklompen als tennisballen kegelden 28.000 ruiten uit het complex. De paprika's die deels oogstrijp waren konden zo de container in. „Ja, dat was heftig”, kijkt Joosten terug.

Niet veel verder aan de Veldbeemdweg 20 in Helmond was het bij komkommerteler Pieter van Gog niet veel beter. Hij zag in Deurne bevroren 'duiveneieren' in zijn tuin neer kletteren en besefte toen al dat het mis was. „Ik wist dat we bij onze kwekerij in Deurne een groot probleem hadden. Maar in de kassen in Asten en Helmond was het nóg erger. Ik zag auto's waarvan hun gelaagde voorruit inslagschade had. Het moet met een ongekende kracht gebeurd zijn. Gevolg: dertig hectare glas aan diggelen. Alleen onze kas in het Limburgse Horst bleef gespaard. ”

Wonden gelikt
Zowel Joosten als Van Gog likte zijn wonden, maar schakelde vervolgens door naar de actie-stand. „We gingen direct aan de slag om de zaak weer op te bouwen”, legt Joosten uit. „We wachtten in eerste instantie niet op de verzekeraars, maar namen het heft in eigen hand. Mijn motto? If it doesn't kill you, it makes you stronger.” En dus arriveerden er tientallen vrachtwagens. Hun laadruimtes gevuld met nieuwe ramen. Over de hele wereld werden lijntjes uitgegooid naar glaszetters en kassenbouwers.

Lees alles in het ED van donderdag of in de digitale krant.

Deurne e.o.