Volledig scherm
Tijdens de infoavond over zelfdoding in Someren vertelde Karen Keukelaar hoe je iemand kunt helpen die suïcidale gedachtes heeft. © Siel Peijs

Infoavond in Someren: 'Zelfdoding bespreekbaar maken is belangrijk'


SOMEREN - Hoe kun je iemand helpen die worstelt met suïcidale gedachtes? Die vraag stond woensdag centraal tijdens een informatie-avond op het Varendonck College in Someren. Durf het ter sprake te brengen, doceerde Karen Keukelaars.

,,Zelfdoding is vaak een wanhoopsdaad", vertelt Karen Keukelaar. ,,Mensen willen helemaal niet dood. Ze willen de worsteling niet meer." 

Keukelaar was woensdagavond uitgenodigd om op het Varendonck College in Someren uitleg te geven over de vraag hoe mensen die kampen met suïcidale gedachtes herkend en geholpen kunnen worden. De avond werd door de gemeente Someren georganiseerd vanuit het project Zuidoost-Brabant zonder Zelfmoord. 

Bespreekbaar

,,Mensen delen het niet met hun omgeving", schetste Keukelaar, trainster bij 113 Zelfmoordpreventie, de moeilijkheid. Toch kunnen naasten volgens haar veel betekenen. Door te signaleren wat vrienden of familieleden zeggen of doen, bijvoorbeeld. En door zelfdoding vervolgens bespreekbaar te maken. Keukelaar: ,,Geef mensen ruimte om over hun problemen te praten. Op een open en vertrouwelijke manier." 

Een bezoeker, die liever niet bij naam genoemd werd, vond het een positieve avond: ,,Ik heb in mijn omgeving iemand gehad die een suïcide-poging heeft ondernomen. Ik merk nu dat ik toen dingen heb gezegd die ik niet had moeten zeggen. Daarnaast voelde ik boosheid van binnen. Gelukkig kunnen we er nu over praten. Maar toch gaan we het onderwerp soms uit de weg. Ik heb vanavond geleerd dat ik er juist open over moet zijn." 

Schoolproject

Monica Maas bezoekt de avond vanwege een schoolproject dat ze heeft gedaan. ,,Over depressies bij jongeren", vertelt de leerlinge van 4-mavo, die net is geslaagd voor haar diploma. ,,Daar hoor je steeds meer over. Ik wil graag verder in die richting. En ik wil weten wat jezelf kunt doen om iemand uit je omgeving te helpen." 

Bezoekster Nellie is zichtbaar emotioneel. Ze verloor haar zoon zeventien jaar geleden op 24-jarige leeftijd. Suïcide destijds bespreekbaar maken had hem niet gered, vermoedt ze: ,,Hij zei op zijn vijfde al dat hij niet meer lastig zou zijn als hij er niet meer was. Hij heeft alle hulptrajecten ondergaan." Vanuit haar ervaring heeft ze wel een toevoeging: ,,Zelfdoding bespreekbaar maken is belangrijk. Ook voor nabestaanden. Want ook zij hebben hulp nodig."