Volledig scherm
Windmolens © Thinkstock

Jaarlijkse tegemoetkoming van twee mille voor hoge windmolens in Someren

SOMEREN - Een jaarlijkse tegemoetkoming van tweeduizend euro omdat er zes tot acht hoge windmolens in hun achtertuin komen. Dat stellen energiecoöperatie ZummerePower en energieleverancier EnergieKontor in het vooruitzicht aan zo'n twintig grondeigenaren in de omgeving Diepenhoek in Someren. Hun grond is niet nodig voor de bouw van windturbines, maar daar is straks wel overlast door geluid en slagschaduw. ,,Dat geld moet uit de exploitatie van het park komen", zegt ZP-voorzitter Ton de Kok.

Hij is bij ZummerePower de opvolger van Ans Van der Velde. De voormalig wethouder legde haar functie bij de energiecoöperatie neer omdat zij een van de grondbezitters in het gebied is waar de windmolens gebouwd worden. Zij krijgt straks net als zeven andere grondeigenaren een x-bedrag voor het beschikbaar stellen van de grond. Volgens De Kok is inmiddels met alle grondeigenaren een akkoord gesloten of zit dat er snel aan te komen.

Het plan voor het Somerense windpark gaat voorlopig nog uit van zes tot acht turbines waarvan de eerste in 2022 moet draaien. ZummerePower heeft het recht bedongen om bij de bouw van het maximale aantal drie windmolens in eigen beheer te nemen. De komende maanden moet volgens De Kok nader onderzocht worden of dat allemaal financieel haalbaar is. ,,We weten nu nog niet of we daartoe in staat zijn. We staan pas aan het begin."

De afspraken over windpark Diepenhoek zijn vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst die beide partijen op vrijdag 3 november ondertekenen. Gedeputeerde Annemarie Spierings en een afvaardiging van het gemeentebestuur zijn hierbij aanwezig, aldus de ZP-voorzitter. Na de ondertekening kunnen aanwezigen met een speciale bril virtueel door het gebied lopen zoals het er over enkele jaren uit moet zien. Een dag later wordt het plan nogmaals tussen 12.00 en 15.00 uur toegelicht in buurthuis De Smelen.     

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Deurne e.o.