Landelijk advies: één lokale omroep in de Peel

Tonny Peeters t.peeters@ed.nl

Someren 

Er moet één streekomroep voor alle Peelgemeenten komen. Dat is het advies van een stichting aan de landelijke omroepenkoepel OLON. Het betekent dat een nauwe samenwerking tussen de radiozenders in Deurne (DMG), Laarbeek (Kontakt), Gemert-Bakel (Centraal) Helmond en Asten/Someren (Siris) vereist is. Het is echter de vraag of het zover gaat komen, aangezien diverse lokale media-instellingen al vele jaren niet samen door een deur kunnen.

Het advies is opgesteld door de uit OLON voortgekomen stichting NLPO die de collectieve belangen van de lokale omroepen moet behartigen. Directeur Harrie van Horik van Siris verwacht dat de aanbevelingen veel gevolgen hebben voor het medialandschap in de Peel. Hij denkt  dat enkele omroepen uit de OLON stappen als gevolg van dit advies. 

,,Er zijn nog steeds omroepen die niet geloven dat dit gaat gebeuren, maar toch is het zo. Ze kunnen nu niet meer protesteren. De enige andere mogelijkheid is nog uit de OLON stappen en als commerciële omroep verder gaan. Maar dat kost veel geld, dus dan snijden veel omroepen zich in het eigen vlees. Ik verwacht de komende tijd veel gerommel", aldus Van Horik.

Waarnemend voorzitter Anton van Zeeland van Omroep Centraal in Gemert 'wordt niet vrolijk' van het nieuws. Hij wil er zich nog verder in verdiepen alvorens hij daar meer over kan zeggen. Wel is hij de geschiedenis nog niet vergeten, zegt hij;  drie jaar geleden had Centraal niet genoeg energie voor een samengaan in de Peel. De vrees dat de zelfstandigheid verloren zou gaan was te groot. De Gemertse zender keek verder rond en werkt sinds een jaar samen met omroepen uit onder meer Boekel, Uden en Schijndel. "Wij hebben nu eenmaal meer met Boekel dan met Someren-Heide." 

De OLON is al vele maanden bezig met een plan voor vernieuwing van lokale omroepen. Het landelijke aantal zou aanvankelijk teruggebracht worden van 275 tot 62. Een commissie bestaande uit vertegenwoordigers uit het vakgebied heeft nu geadviseerd om  77 streekomroepen over te houden. De nieuwe Peelomroep zou een bereik kunnen hebben van 209.000 inwoners. Het NLPO-advies, dat ook al naar alle gemeentebesturen is gestuurd,  wordt in januari besproken met alle besturen van de lokale omroepen.