Volledig scherm
Wim Lindemans toont waar een paal in de grond heeft gestaan. © Arnold Mandemaker

Langgevelboerderij uit 1200 in woonwijk Someren

SOMEREN - Het moet een indrukwekkend complex zijn geweest. Een langgevelboerderij van 20 meter lang en 11 meter breed. Compleet met hooimijt, houten put, een bijgebouw en greppels. Gebouwd rond het jaar 1200 op de plaats waar nu de dr. Eijnattenlaan in Someren ligt en waar tot voor kort de Paulusschool stond.

Omdat op het terrein later wordt gebouwd, moest de gemeente archeologisch onderzoek laten doen. Daarvoor werd het bedrijf Transect uit Utrecht ingeschakeld. Leden van heemkundekring Asten-Someren kwamen projectleider Sander Hakvoort helpen.

Gebakken klei
Vorige week maandag werden vier proefsleuven gegraven. Het was direct 'bingo': uit de ondergrond doemden de contouren op van een vroeg-middeleeuwse boerderij. In de grond zaten sporen van houten palen. Ook vonden Hakvoort en zijn medewerkers fragmenten van gebakken klei. Hakvoort kon die herleiden tot pottenbakkerijen in het huidige Duitsland en België en zo de datering vaststellen.

Buurtbewoners
Wim Lindemans en Peter van Bussel, lid van de heemkundekring, hebben elke dag meegeholpen aan de opgraving. Hij laat zien wat er zoal werd aangetroffen. "Hier kan je zien hoe diep een paal in de grond heeft gezeten." Buurtbewoners toonden zich enthousiast en betrokken, zegt hij. "Elke dag kwamen er omwonenden kijken."

Volledig scherm
Archeoloog Sander Hakvoort met de kaart waarop de langgevelboerderij met bijgebouwen staat aangegeven. © Arnold Mandemaker
Volledig scherm
Wim Lindemans (links) en Peter van Bussel hebben als leden van de heemkundekring Asten-Someren meegeholpen met de opgravingen. © Arnold Mandemaker

Deurne e.o.