Volledig scherm
De entree van camping de Somerense Vennen. © FotoMeulenhof

Lierop zit vol vragen na misbruikzaak: 'Vermoedens waren er, maar niet genoeg voor aangiftes'

LIEROP - De van een zedendelict verdachte campinggast in Lierop werd in 2002 al veroordeeld voor ontucht met een minderjarige. Nu is hij dus opnieuw aangehouden in een misbruikzaak. Dorpsbewoners zitten vol vragen.

De misbruikzaak op camping de Somerense Vennen roept bij Lieropse buren van de verdachte, zowel in het dorp als op het recreatiepark, vragen op. De belangrijkste: hoe kon de 75-jarige man 17 jaar lang blijkbaar zijn gang gaan? Sinds zijn aanhouding graven veel dorpelingen in hun geheugen. Ze zeggen dat ze twijfels hadden over de band van de man met zijn slachtoffer, maar maakten er nooit melding van bij de politie.

Wat daarbij meespeelt is dat de moeder van het slachtoffer al vele jaren op de camping verbleef in een chalet schuin tegenover de verdachte, zeggen meerdere recreanten. De moeder wist goed waar haar dochter verbleef en kwam ook vaak over de vloer bij de verdachte, zeggen zij. Daarom dachten ze dat het verder wel in orde was. De laatste twee seizoenen waren zowel moeder als dochter niet meer op de Somerense Vennen te vinden. De moeder laat in een telefonische reactie weten geen behoefte meer te hebben om welke vraag dan ook over deze zaak in de pers te beantwoorden. 

Rare situatie

Quote

Ik zit nu vol ongeloof. Wie kan ik nog wél vertrouwen?

Een omwonende

"Als je hem vroeg wie de jonge vrouw bij hem was, dan kwam hij steeds met een ander antwoord. Dan ging het om zijn stiefdochter, dan weer om een kleinkind. Het was een rare situatie als je het zo achteraf bekijkt. Maar je gaat niet zomaar iemand beschuldigen", zegt een buurtgenoot, waar de man al jarenlang woont. Hij wil zijn naam niet in het ED, net als veel andere betrokkenen die het bovenstaande bevestigen.

De van oorsprong Venlonaar woonde 5 maanden per jaar in het dorp. De overige tijd bracht hij door op de Somerense Vennen. Het extra huisje had hij volgens omwonenden omdat je niet permanent op een camping mag wonen. Daarom pendelde hij op zijn fiets tussen zijn chalet en zijn woning in het dorp. 

Verbaasd

Ze zagen de 75-jarige buurtgenoot vaak met een jonge vrouw voorbijkomen. Omwonenden verbaasden zich daarover, maar echt doorvragen over hun band deed eigenlijk niemand. "Ik zit nu vol ongeloof. Wie kan ik nog wél vertrouwen?", zegt een oudere vrouw.

Buurtgenoten omschrijven hem als een joviale man, iemand die vriendelijk gedag zwaaide en heel gezellig was in de omgang. Dat hij verdacht wordt van seksueel misbruik van een jonge vrouw en ook nog een klein kind kunnen ze haast niet bevatten. 

Enkele kilometers verderop zijn veel campinggasten nog steeds verbaasd. Ook zij schetsen het beeld van een joviale man. Een vrouw die bij haar caravan zit vertelt dat ze vaak zelfgemaakte jam bij de verdachte haalde, die hij verkocht voor een vrouw uit het dorp.

Achteraf

De campinggast zegt dat de puzzelstukjes nu pas op hun plaats vallen: "Achteraf heb ik me wel afgevraagd wie zijn kind onderbrengt bij iemand die ze op de camping leerde kennen. Dat meisje kwam maar weinig buiten."

Quote

Het was geen gezonde situatie, dat wist iedereen hier

Een omwonende

De 75-jarige kwam vaak op visite bij een buurman op de camping. Er was tijd voor een flesje bier, een barbecue of hulp bij een klusje. Heeft hij ooit iets gemerkt van wat zich in het chalet van zijn buurman afspeelde? "Het was geen gezonde situatie, dat wist iedereen hier. Hij organiseerde wel eens activiteiten voor kinderen. Die kwamen bij hem kleuren bijvoorbeeld. Er waren zware vermoedens, maar ik kon het allemaal niet bewijzen."

Diverse campinggasten stellen dat er maar één slaapkamer in het chalet van de verdachte is. Bij menigeen riep dat vragen op. Ze zeggen dat ze hem hebben gevraagd of hij niet een extra slaapkamer moest maken. "Daar praatte hij dan overheen."

ED nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement