Volledig scherm
Fietsster Lies Verberne © FotoMeulenhof

Lies uit Someren is vergroeid met haar fiets na maar liefst 45.491 kilometer

SOMEREN - Fietsenmaker Meulendijks gelooft zijn ogen niet bij uitlezen van de elektrische fiets van een Somerense klant. De 84-jarige Lies Verberne fietst al een decennium jaarlijks anderhalve Tour de France bij elkaar. ,,Alleen thuiszitten vind ik verschrikkelijk."

Voor de zeven zonen en twee dochters van Lies Verberne is het soms een crime om met hun moeder in contact te komen. Even bij haar binnenwippen in zorgcentrum Sonnehove in hartje Someren is vaak tevergeefs. Meestal toert moeder (84) op haar vertrouwde elektrische tweewieler door de regio. De telefoon hoort ze onderweg ook niet, waarop haar kinderen hebben besloten een gps-zender onder haar bagagedrager te maken.

Altijd op pad

,,Ze is altijd op pad en daardoor moeilijk bereikbaar. Door die zender kan mijn broer Louis voortaan zien waar ze is. Geeft toch een veiliger gevoel dat we haar altijd kunnen vinden. Ik heb wel eens schrik dat haar iets overkomt", zegt dochter Annie.

Dat Lies een fanatieke fietsster is merkte fietsenmaker Meulendijks uit Someren onlangs. De accu van haar elektrische fiets was na een kleine elf jaar aan vervanging toe. De geplande tochtjes met trapondersteuning werden immers steeds korter, maximaal veertig kilometer. Afstanden die de Somerense nog makkelijk aankan. Dus was het tijd voor een nieuwe fiets vonden de kinderen.

Lies wilde daar echter niets van weten. Ze is in een decennium tijd vergroeid geraakt met haar tweewieler en een nieuwe fiets betekent automatisch een nieuwe manier van schakelen aanleren. Daar past ze voor. Dus werd besloten om voor een paar honderd euro een nieuwe accu aan te schaffen. Bij het uitlezen van het oude exemplaar bleek dat Verberne exact 45.491 kilometer heeft afgelegd. Slechts 463 kilometer daarvan waren zonder trapondersteuning: omdat de accu leeg was.

Volledig scherm
Lies Verberne fietst door de Laan ten Roode in Someren. Op hoge leeftijd fietst ze nog vele kilometers. © FotoMeulenhof

Route

Een van haar meest afgelegde routes is die vanaf Sonnehove naar cafe Toff in Asten, die wordt gerund door Annies zoon. Van daaruit fietst ze vaak door naar de Veluwsedijk in Heusden, de straat waar haar ouderlijk huis staat. Onderweg pauzeert ze even 'om mensen te gapen' op het Vorstermansplein. Om vervolgens naar zoon Jos in Someren-Eind te fietsen. Na een korte tussenstop en dik twintig kilometer verder is ze weer thuis. En dan brengt ze ook nog dagelijks de krant naar zoon Arie in 't Eind. Het houdt haar jong, zegt ze.

Haar passie voor fietsen is ontstaan toen ze in 2010 met haar man Jan verhuisde naar het zorgcentrum. Noodgedwongen. Verberne was het leven op een boerderij in het buitengebied van Someren-Eind gewend. Het was wennen. ,,Mam, ga lekker fietsen hebben we toen tegen haar gezegd. Je hoeft echt niet de hele dag bij pa aan bed te zitten. Ze is een buitenmens en zou hier binnen alleen maar gek worden. Je kunt haar enorm blij maken met een fietstocht", vertelt dochter Annie.

Pech is haar al die kilometers gespaard gebleven. Op hooguit één lekke band na. Voor de zekerheid hebben de kinderen al hun mobiele nummers op het frame van haar fiets geplakt, in geval van nood. Lies weet wel waarom ze altijd kan blijven fietsen. ,,Ik zeg in mijn hoofd altijd tegen Jan: help me dat de fiets heel blijft. Dat werkt."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Twee jaar natuurstudie voor vrijwilligersbaan als IVN-gids
    PREMIUM

    Twee jaar natuurstu­die voor vrijwilli­gers­baan als IVN-gids

    GELDROP - Natuurgids word je niet zomaar, daar gaat een opleiding van twee jaar aan vooraf. ,,Veel zelfstudie en daarnaast elke twee weken een woensdagavond en op zaterdag excursie in het veld", vertelt Willemjan van Laarhoven (39) uit Heeze. Hij is een van de 27 cursisten die de Natuurgidsenopleiding van IVN heeft afgerond. ,,En dat is nog maar de basis van waaruit je verder leert", vult Anja Thomassen (64) aan. De Eindhovense is net begonnen als gids bij IVN-Geldrop.

Deurne e.o.