Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Mabib haalt doel in Asten-Someren: Voor september 2018 glasvezel in buitengebied

ASTEN-SOMEREN - Inwoners van de buitengebieden in Asten en Someren zijn voor september volgend jaar aangesloten op glasvezel. Aanbieder Mabib heeft de doelstelling behaald: zeker 53 procent van 2057 aangeschreven huishoudens doet mee, bevestigt operationeel directeur Pieter van Grunsven.

In de zomer werd nog gesteld dat er minimaal 55 procent moet deelnemen.  Mabib heeft dat percentage met vijf procent verlaagd. ,,We hebben er een landelijk aanbod van gemaakt. Er moeten wel wat meer mensen meedoen om het voor ons rendabel te maken, maar de ervaring leert dat er meer mensen bijkomen zodra we beginnen te graven. We zijn bereid om dat kleine risico te nemen."

Twee keuzes

De komende periode start Mabib met de aanleg van alle kabels. Voor de bouwvak 2018 heeft de eerste helft deelnemers al een kabel tot aan huis. Enkele maanden daarna volgt de rest. 

Bewoners hebben straks twee keuzes, die je kunt vergelijken met de koop of huur van een huis. Enerzijds kunnen zij eenmalig 1815 euro neerleggen, anderzijds bestaat de mogelijkheid om vijftien euro per maand te betalen. ,,Die 1815 euro is inderdaad veel geld, maar wij doen ook de hele dure aansluitingen. Adressen waar we een kilometer kabel moeten aanleggen."

Peiling

Mabib is momenteel ook bezig met een peiling in de buitengebieden van het cluster Gemert-Bakel, Laarbeek, Son en Breugel en Nuenen. De deadline daar is 1 december. Volgens Van Grunsven staat het percentage daar momenteel op ongeveer twintig procent, iets hoger dan op een vergelijkbaar moment in Asten-Someren. ,,Daar ziet het er goed uit."

Raadslid Guido Schoolmeesters van de Gemeenschapslijst Someren-Eind en Sluis XIII is al lang kritisch op de keuze voor Mabib. Volgens hem heeft wethouder Leon van de Moosdijk 'zijn ziel verkocht aan een commercieel bedrijf'. ,,Ik snap niet waarom ons nooit een keuze is voorgelegd. Midden-Brabant Glas bijvoorbeeld, alleen moet je daar een coöperatie opstarten en dat is meer werk dan bij Mabib. Er is gekozen voor de weg van de minste weerstand."

Van de Moosdijk countert Schoolmeesters. ,,De Somerense burger heeft in 2018 eindelijk glasvezel en dat was de opdracht van de raad. Iedereen heeft kunnen kiezen. Zeker 53 procent koos ja, de rest blijkbaar nee."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement