Volledig scherm
© ANP

Mesthandelaar Van den Broek uit Lierop kon ook advocaat niet meer betalen

LIEROP - Nog steeds slepen de juridische perikelen rond de inmiddels failliete varkens- en mesthandelaar Anthony van den Broek zich voort. Woensdag besloot de Bossche rechter het hoger beroep in twee strafzaken tegen de Lieroppenaar nog maar eens aan te houden. 

De advocaat van Van den Broek - Maurice Stassen - trok een dag eerder zijn handen van de zaak af, omdat Van den Broek niet langer aan zijn betaalverplichtingen kon voldoen. Stassen kon echter niet inhoudelijk op de kwestie reageren wegens beroepsgeheim.

Van den Broek werd door de rechter op het matje geroepen vanwege vermeende overtredingen in 2009 en 2010. Hij zou zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan mestfraude en andere overtredingen op het gebied van mestverwerking, mesttransporten en dierenwelzijn. Daar vloeiden twee strafzaken uit voort: een tegen hemzelf en één tegen een voormalige BV van de Lieroppenaar. Dat laatste is tekenend voor de complexiteit van de kwestie, die voor justitie zo stilaan een hoofdpijndossier wordt.

Criminele organisatie

Van den Broek en zijn familie hadden een heel web aan vennootschappen en beheermaatschappijen. Justitie verdenkt de familie ervan een criminele organisatie te zijn die zich onder meer bezighoudt met witwassen en 8 tot 9 miljoen zou omzetten. Overheidsinstanties namen Van den Broek al in 2010 op de korrel. Dat jaar was er een grootscheepse inval bij het bedrijf van Van den Broek aan de Lungendonk in Lierop. De firma wordt dan nog mede gerund door vader Antoon, die eind 2012 stierf. Vader en zoon werden in september 2011 door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot geldboetes van zo'n 50.000 euro en voorwaardelijke gevangenisstraffen van drie maanden. Ook in omringende landen kregen zakenpartners van de familie invallen van justitie.

Een van de BV's in het imperium-Van den Broek, VDB Agri-Service, kreeg een boete van 10.000 euro. Tegen die firma sleept de zaak nog steeds. De vraag wie waarvoor verantwoordelijk was, bemoeilijkt de procedure nog steeds. Zo zou Agri-Service zijn overgenomen door een Poolse man.

Persoonlijk failliet

De juridische strijd ging Anthony van den Broek niet in de koude kleren zitten. Hij ging in hoger beroep in een poging om de aanklachten van tafel te krijgen, maar is intussen persoonlijk failliet verklaard en kon intussen ook de advocaatkosten niet langer ophoesten. "Maar ik probeerde nog wel een betaalregeling te treffen. Maar gisteravond belde de advocaat me om mede te delen dat hij me niet langer bijstaat", vertelde Van den Broek de Bossche rechter. "Ideaal is natuurlijk anders."

Dus zat er niks anders op dan de zaak opnieuw aan te houden. Van den Broek krijgt van justitie de tijd om een advocaat van onvermogen te zoeken.