Majoor Rick Krosenbrink (r) met voorzitter Gerard Verdonschot van de stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide.
Volledig scherm
Majoor Rick Krosenbrink (r) met voorzitter Gerard Verdonschot van de stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide.

Militairen gaan bouwen in Someren-Heide

SOMEREN-HEIDE - Normaal zijn ze actief in Mali, Bosnië of Afghanistan. Dit keer gaan ze aan de slag in Someren-Heide.  Militairen van 101 Geniebataljon van de Koninklijke Landmacht  helpen vrijwilligers bij de restauratie van het  Wehrmachthuisje. De genie komt in december met een groep van 25 naar Someren-Heide.

Een oefening met een maatschappelijk nut, zo omschrijft majoor Rick Krosenbrink deze hulp. ,,Genisten zijn de bouwers van de hele krijgsmacht.  We bouwen over de hele wereld kampementen voor militaire missies." En de genie legt jaarlijks voor de Nijmeegse Vierdaagse een brug over de Maas bij Cuijk.

,,Zoals andere militairen moeten oefenen met vechten, moeten wij oefenen met bouwen. Dat doen we normaal op de kazernes en oefenterreinen. Als we klaar zijn, breken we het weer af."  Soms grijpen ze een bestaand project aan, onder voorwaarden: ,,Het moet een maatschappelijk belang hebben. En we willen zeker niet concurreren met bouwbedrijven." 

Quote

Zoals andere militairen moeten oefenen met vechten, moeten wij oefenen met bouwen.

Rick Krosenbrink, Majoor Koninklijke Landmacht

Krosenbrink spreekt over een unieke klus in Someren-Heide. ,,Dit moeten we gewoon doen. Er komen zoveel lijnen bij elkaar:  75 jaar bevrijding, het is militair erfgoed en het is iets dat erg leeft in het dorp."

Het Duitse Wehrmachthuisje maakte deel uit van de strategische 'Kammhuberlinie' van zoeklichten. Die liep van Noord-Denemarken via Duitsland, Nederland en België tot aan de Frans-Zwitserse grens. Met deze lampen werden geallieerde vliegtuigen 'gevangen' om die vervolgens neer te halen.  

Een object van historische waarde, vindt heemkundekring De Vonder die een stichting in het leven riep om het gebouwtje aan de Kerkendijk op te knappen. Eerder gaf voorzitter Gerard Verdonschot van de stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide al aan dat ze in het gebouw het verhaal van de Tweede Wereldoorlog gaat vertellen, met beelden en objecten. 

Bouwrijp

De vrijwilligers hebben het huisje al grotendeels bouwrijp gemaakt, zegt de majoor. ,,Alles wat rot was en wat eruit moest, is weggehaald. Wij komen straks met 25 man militaire bouwvakkers. De meesten zijn in opleiding. Er zitten loodgieters bij, elektriciens, timmermannen.  Wij gaan zoiets als defensie zijnde niet van a tot z oppakken. We kijken waar mensen zelf mee komen en willen dan graag meehelpen."

De genisten blijven naar schatting twee weken. ,,En niet van negen tot vijf. We gaan zo lang mogelijk zo veel mogelijk doen." Het gebouw zal in ieder geval wind- en waterdicht worden gemaakt. De opening is tijdens de viering van 75 jaar bevrijding.

Vrijwilligers aan de slag in het Wehrmachthuisje.
Volledig scherm
Vrijwilligers aan de slag in het Wehrmachthuisje. © Fotopersburo van de Meulenhof bv