Volledig scherm
© ThinkStock

Nieuw leven geblazen in frisfeesten Someren

SOMEREN - Jongeren tot achttien jaar oud vervelen zich nogal snel in de gemeente Someren. Er zijn te weinig activiteiten waaraan ze kunnen deelnemen en daar moet volgens de jongerencentra Comeet, Komokus en Nirwana verandering in komen. 

Zij proberen de frisfeesten nieuw leven in te blazen. De komende maanden willen de jeugdbesturen enkele duizenden euro's lospeuteren bij de politiek. De eerste contacten worden zondag 18 februari gelegd tijdens het politiek jongerencafé op in De Comeet.

,,We willen voor de start van het nieuwe schooljaar in september een eerste groot feest gegeven hebben. We proberen zowel de jongeren als de politiek hiervoor de komende tijd warm te maken", zegt Nirwana-voorzitter Koen Sijbers.

Jeugdsoos

Het leeft volgens Sijbers enorm onder de lokale jeugd: een gebrek aan interessante evenement voor de jeugd tussen de 12 en 16 jaar. Op veel festivals mogen ze vanwege hun leeftijd niet eens naar binnen. Drie jaar geleden probeerde Nirwana een jeugdsoos uit, maar dit initiatief strandde wegens gebrek aan voldoende belangstelling. Dat betekent volgens Sijbers echter niet dat er geen behoefte aan is.

,,We horen het steeds weer terug dat dergelijke frisfeesten gemist worden. Daarom hebben we nu de samenwerking gezocht met de overige jongerencentra in de gemeente. Jonosh in Heusden haakt ook aan. Momenteel werken we een plan uit hoe die feesten eruit gaan zien."

Bij die gesprekken zijn ook welzijnsorganisatie Onis, de politie Deurne-Asten-Someren en de gemeenten betrokken. Het voorzichtige streven is om per genoemd jongerencentrum jaarlijks één groot evenement te houden. Mocht dit bevallen, dan kan het aantal feesten snel opgehoogd worden. ,,Maar het moet ook geen overkill worden, daar willen we voor waken", aldus Sijbers.

Drank- en drugsproblemen

Een ander belangrijk item dat aandacht verdient is de drank- en drugsproblematiek, zegt voorzitter Wilco Schuurmans van de Comeet. ,,Als jongerencentra onderling weten we dat er bij Komokus af en toe een oogje wordt dichtgeknepen met het schenken van alcohol. Daar is geen diepgravend onderzoek voor nodig, kijk maar eens op Facebook. Zie je ze allemaal duidelijk in beeld met alcohol in de hand. Dat wordt vaak verzwegen maar misschien is het goed om dat bespreekbaar te maken."

Een derde belangrijk gespreksonderwerp zal waardering zijn. De Somerense jongerencentra missen dankbaarheid vanuit de gemeente en politiek voor al hun harde werk in de vrije uurtjes. En dat op relatief jonge leeftijd. ,,Het kost ons allemaal veel tijd en energie. Tegelijkertijd wordt de subsidie almaar teruggeschroefd. De discussie daaromtrent willen wij wel eens aangaan met de politiek."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement