Volledig scherm

Nieuwe technieken bij Agrarische Dagen in Someren-Heide

SOMEREN-HEIDE - Bij de ingang van het beursterrein van de 12e Agrarische Dagen 2017 in Someren-Heide staan leden van de Heise schietvereniging kaartjes te controleren. 

Voorzitter Peter Verhees is erg tevreden over de 450 vrijwilligers verdeeld over 18 verenigingen uit Someren-Heide. "Zonder hen zijn er geen ADS en daarom vloeit het complete batig saldo van deze dagen in de kas van de Heise verenigingen." Verhees vertelt over het niet doorgaan van de editie vorig jaar. "De hagelbuien hadden de proefvelden compleet verwoest en dat betekende een grote strop voor onze organisatie. Maar de proefveldhouders staan garant voor de helft van de kosten, dus dat scheelt." 

Hij is tevreden over de editie van dit jaar. "Een van onze doelstellingen is om bedrijven met nieuwe technieken naar onze beurs te krijgen, en dat is gelukt." Een van die bedrijven is de firma Leenen uit Liessel, zij demonstreren een gigantische mestmachine. Een woordvoerder vertelt hierover: "Mestverwerking is erg duur, onze machine heeft scheidingstechnieken om de kosten te reduceren. Het is precisiebemesting met een bouwlandinjecteur."

Jan van Hunsel uit Budel is bijna 70 en heeft onlangs zijn gemengd agrarisch bedrijf overgedaan aan zijn zoon. Hij is een van de ruim 12.000 bezoekers. "Om een beetje bij de tijd te blijven steek ik graag mijn antenne uit. Het valt mij hier op dat de machines alsmaar groter en zwaarder worden." Ook de computergestuurde installaties die in de veestallen worden gebruikt hebben zijn belangstelling. "Ik vind het een compliment waard dat deze beurs laat zien dat de boeren erg belangrijk zijn voor de economie en zo ook eens positief in het nieuws komen."

Jan van Bussel uit Asten is voor het eerst op de Agrarische Dagen. "Ik ben 35 jaar geleden naar de landbouwbeurs geweest in Liempde, maar dat stelde niet veel voor als je het vergelijkt met wat hier allemaal te zien is. Ik vind het zo bijzonder, al die computergestuurde landbouwmachines, maar ik snap er niet veel van." Theu Berkers begrijpt dat juist wel, zijn bedrijf Farmertronics uit Deurne heeft een zelfrijdende elektrische tractor in ontwikkeling en kreeg daarvoor de ADS innovatieprijs. "Ons bedrijf kreeg hiervoor een geldbedrag voor de verdere ontwikkeling van het project en uit handen van de gedeputeerde Annemarie Spierings van de provincie Noord-Brabant een leuke trofee." Jos Bloemers van Airxs internet is aanwezig met zijn bedrijf dat draadloos internet aanbiedt voor bewoners in de buitengebieden. "Wij verzorgen de internetverbinding van deze ADS, maar zijn voor het eerst hier ook met een informatiestand aanwezig. Wij willen laten zien dat er ook andere technieken bestaan om met name agrarische bedrijven te voorzien van internet met hoge snelheid waarvoor de overheid een frequentie heeft afgegeven."