Volledig scherm
Wegwerkzaamheden © bd

Nog even geduld voor nieuwe Kerkendijk in Someren-Heide

SOMEREN-HEIDE - Inwoners van Someren-Heide moeten nog even geduld hebben alvorens ze over een volledig vernieuwde Kerkendijk naar het dorp kunnen rijden of fietsen. De vernieuwing van het noordelijk deel van deze belangrijkste toegangsweg naar het dorp is met een jaar uitgesteld. 

Dat komt enerzijds door de impact van de onderhoudswerkzaamheden aan de N266 langs het kanaal, anderzijds door onderzoek naar nieuwe scenario's.

Begrip
Raadslid Marco Stolwijk van Lijst Someren-Heide heeft begrip voor de vertraging. ,,De provincie maakt het ons wel erg lastig met de N266. Het is nu al erg druk op de Kerkendijk vanuit Maarheeze/Limburg. Uitstel van de werkzaamheden is verantwoord", is hij van mening.

Het Somerense gemeentebestuur legt drie varianten voor het weggedeelte tussen Someren en de bebouwde kom van De Hei aan de gemeenteraad voor. Alle varianten gaan uit van een fietspad van asfalt in plaats van tegels. Verschillen zitten meer in het ondergrondse werk.

Variant 1
Variant 1 gaat grofweg uit van behoud van zoveel mogelijk bomen (220), zeventig bomen herplanten en kabels kunnen blijven liggen op de huidige plek. Dit kost net iets meer dan twee miljoen euro en past daardoor binnen het beschikbare budget van ruim 2,2 miljoen. Het college stelt wel dat hierbij eventuele problemen (vervangen bomen en kabels) naar de toekomst doorgeschoven worden.

Variant 2
Variant 2 betekent dat veel kabels en leidingen in de grond verlegd worden en bestaande bomen sneuvelen. Daarvoor komen er 130 in de plaats terug en die staan verder van de rijbaan dan nu. Bovendien staan ze veertien meter uit elkaar, dat is zes meter verder dan in de bestaande situatie. Someren moet daardoor wel elders nog eens 160 bomen herplanten om aan alle regels te voldoen. Nadeel van deze keuzemogelijkheid is dat niet alle benodigde grond in bezit van de gemeente Someren is en het bestemmingsplan moet worden aangepast. Het totale kostenplaatje is ongeveer twintig mille duurder dan de eerste optie.

Variant 3
De meest ideale variant volgens het college is optie 3: er wordt een strook voor kabels en leidingen van 2,5 meter gereserveerd, watergangen en sloten verplaatst en boomstronken gedeeltelijk verwijderd. Verder lijkt deze variant veel op de tweede. Het grote verschil zit in de prijs: ruim 2,5 miljoen. Kiest de raad voor deze optie, dan moet er 2,8 ton gevonden worden in het financiële huishoudboekje.