Volledig scherm
© Thinkstock

'Onzuiver spel' rond de Gildewijk in Lierop

LIEROP - Een rugstreeppad die rond hupst in het hoge gras aan de overkant van de straat. Reden één waarom de bouw van Gildewijk III in Lierop niet kan doorgaan volgens negen gezinnen die wonen aan de Tamboer. Reden twee: verschillende geurnormen voor vrijwel dezelfde woongebieden, dat kan niet. Reden drie: de belofte dat zeker twintig jaar niet gebouwd wordt voor hun woningen. Kortom, de bewoners zijn woedend en vinden dat Someren 'een onzuiver spel' speelt. Wethouder Leon van de Moosdijk weerlegt de kritiek.

De gezinnen kopen de bouwgrond aan de rand van Lierop in 2009. In 2010 nemen ze hun intrek in de nieuwe woning. In die beginfase is al lang bekend dat er bouwplannen liggen voor deel drie van de Gildewijk, geven de gezinnen eerlijk toe. Doen ze ook niet moeilijk over. Met name met de uitvoering van het plan hebben ze veel moeite.

Niet gebouwd
,,Ons is beloofd dat zeker vijftien tot twintig jaar niet gebouwd wordt bij ons voor de deur. Bovendien was er aanvankelijk een plan voor ruimere kavels met veel groen. Nu proppen ze ineens 23 woningen op dit stuk grond. Daardoor is er geen sprake meer van geleidelijke overgang naar de landbouwgrond. Ze hebben ons andere ideeën voorgespiegeld", legt bewoner Martien Naus uit.

Wethouder Van de Moosdijk zegt dat er zeker geen beloftes zijn gedaan aan de bewoners van de Tamboer.

Ongelijkheid
Naus vindt het verder vreemd dat voor Gildewijk III geurnorm zes geldt. Daardoor is woningbouw nog mogelijk. De naastgelegen wijk aan de Balisboom heeft de strengere geurnorm 2 gekregen, onder meer vanwege de nabijheid van een pluimveebedrijf. Daar mag niet meer gebouwd worden. Naus begrijpt die ongelijkheid niet. ,,De gemeente moet een financiële reden hiervoor hebben, dat kan niet anders. er moet gebouwd worden."

Verder noemt hij het veld voor zijn deur een natuurgebied dat in de loop der jaren is ontstaan. Onder meer de rugstreeppad is waargenomen. Dat zou een vertraging voor de bouwplannen kunnen betekenen. Van de Moosdijk ziet dat anders. ,,Het IVN is duidelijk over de natuurwaarde: die is er niet."

Alle kritieken bij elkaar opgeteld lijkt het om het bekende NIMBY-principe (not in my back yard) te gaan. ,,Je mag toch voor je eigen rechten opkomen?", stelt Naus als wedervraag.

Van de Moosdijk laat tenslotte weten dat de ingediende bezwaren de komende weken beantwoord worden. Bewoners krijgen volgens hem allemaal een brief met reactie alvorens de raad besluit over het nieuwe bestemmingsplan voor Gildewijk III. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement