Volledig scherm
© ANP

Pluimveeverwerker in Someren regelt zelf taalles voor Polen

SOMEREN - Steeds meer Poolse medewerkers van pluimveeverwerker Broviand in Someren lopen tegen een taalprobleem aan. Ze spreken dusdanig slecht Nederlands, dat ze hun werk alleen kunnen uitvoeren met de hulp van twee Polen die beide talen machtig zijn. Zo kan het niet langer, dacht het bedrijf en zette samen met welzijnsinstelling Onis een eigen taalles op. De eerste twaalf Polen krijgen eind deze maand hun certificaat, een tweede groep start snel daarna.

,,Ze moeten minstens goedemorgen of goedemiddag kunnen zeggen en de werkinstructies kunnen volgen. Ze krijgen ook alleen nog een contract als ze de taal goed beheersen", legt administratief medewerker Jet Heijnen van Broviand uit

De pluimveeverwerker heeft dagelijks veertig werknemers in dienst. Daarbij komen nog eens zestig tot zeventig Poolse arbeiders die aan de lopende band kip snijden tot blokjes of kiphaasjes. Volgens Heijnen is het eenvoudig werk waar niet zo veel Nederlanders voor te porren zijn. Daarom werkt het Somerense bedrijf al jaren samen met diverse Poolse uitzendbedrijven.

De laatste tijd viel het Broviand steeds meer op dat de buitenlandse werknemers de Nederlandse taal amper machtig zijn. Het bedrijf zocht daarom contact met Onis voor het opzetten van een eigen taalcursus. Iedere woensdagmiddag na werktijd komt er een taaldocent naar het bedrijf aan de Brouwer om de Poolse arbeiders de Nederlandse taal te leren. Wekelijks van 16.15 tot 17.45 uur oefenen zij de basisbeginselen, en dat twintig weken lang.

Certificaat

De pluimveeverwerker wil hen daarmee een vliegende start in Nederland meegeven, aldus Heijnen. ,,Sommigen van hen blijven jarenlang hier." en willen graag een contract. Als je dan toch besluit om hier te blijven, dan kun je maar beter de taal goed leren. We hebben hoge verwachtingen van deze cursus en het gaat heel goed. Binnenkort krijgen de eerste cursisten een certificaat van ons."

Vanwege dat succes gaat Broviand door met de cursus. Heijnen hoopt opnieuw een groep van twaalf werknemers weer in de schoolbanken te krijgen. ,,Deze cursus is voor veel medewerkers heel hard nodig."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement