Volledig scherm
Someren Pleinfeesten © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Regen Pleinfeesten in Someren geen spelbreker voor stoere mannen avond

SOMEREN - Je hebt mensen die van spreekwoordelijk suikerpapier zijn en kerels als Werner Kerkhof, die zich niet laten afschrikken door een regenbuitje. Hij is met enkele van zijn makkers van een woongroep van SWZ het stralende middelpunt tijdens de eerste avond van de Pleinfeesten op het Wilhelminaplein in Someren. 

,,Maar wij hebben hier dan ook ons stoere mannen avondje. Dan laat je je toch niet afschrikken door de regen?''

Het leek in de dying seconds voor het begin van de feesten er echter wel op dat de regen veel Somerenaren zou thuishouden. Terwijl ze toch wel het nodige noodweer gewoon zijn. Als je een jaar eerder al een bombardement aan hagelstenen zo groot als tennisballen over je heen hebt gekregen, dan is een regenbuitje peanuts zou je zeggen. Maar toegegeven, regenbuien zijn niet bepaald het ideale weertype voor muziekoptredens in de open lucht.

Midzomeravonden

De Pleinfeesten vervangen de midzomeravonden, die in voorgaande jaren vaste prik waren, maar volgens de organiserende plaatselijke horeca hun beste tijd hadden gehad. Een nieuwe naam brengt een nieuw elan, hopen de kasteleins van het Wilhelminaplein. Toen die echter in de dagen voorafgaand naar Buienradar keken, zagen ze al dat de Pleinfeesten een natte vuurdoop zouden beleven. Hoe dan ook, het spits wordt op een druilerige donderdagavond afgebeten met een Hollands Muziekfestijn op het plein, met Django Wagner als blikvanger.

Klokslag 19.00 uur is het Wilhelminaplein uitgestorven, afgezien van wat snack- en drankverkopers die in allerijl hun kraampjes optuigen. De regen valt dan nog gretig uit de lucht. Zo rond half acht druppelen de eerste toeschouwers dan toch het terrein op. De meesten zoeken echter vlot een schuilplek onder een tentje. Dat doen de eerdergenoemde Kerkhof en kornuiten ook. Niet zozeer vanwege de regen. Het is gewoon een handige plek om aan een tafel te hangen met wat goudgele rakkers. En dat hóórt bij een stoere mannen avond, volgens vrijwilliger Hans, die als begeleider met de groep mee is gegaan. ,,Dat doen we zo'n vier keer per jaar. Effe lekker met z'n allen eruit.'' Werner lacht schalks: ,,En dan ouwehoeren we ook over mooie vrouwen en zo.''

Dansen

De muziek begint. Opgezweept door volkszanger Ronald van de Lee blijken Werner Kerkhof en de zijnen behalve gezellig babbelen ook nog te kunnen dansen: dat doen zij frank en vrij. Ook Ria Obbels uit Mierlo zet haar beste beentje voort op het plein. Het eerste beentje ook trouwens. Aangespoord door youngster Marco Kraats ontpopt zij zich tot gangmaker van een polonaise. Een geanimeerd gesprek backstage na afloop doet vermoeden dat de twee elkaar al jaren kennen, maar niets blijkt minder waar. ,,Zij viel mij meteen op'', volgens Kraats. ,,Een heel spontane vrouw.'' Obbels reist Hollandse avonden in de regio af. ,,En reken maar dat ik op de eerste rij sta als Marco straks op de Heise Bierfesten optreedt.''

Het wordt intussen wat drukker, en het gekomen publiek raakt los. Met een paar goede gangmakers kun je dus ook in de regen wel een feestje bouwen. 

Deurne e.o.