Volledig scherm
© Thinkstock

Sluiten icoon uit Lierop 'zoveelste doodsteek' voor motorsport

LIEROP - Met het sluiten van het motorcrosscircuit in Lierop verliest het dorp 'weer een stukje van zichzelf' en de crosswereld een geliefd terrein. Circuit De Herselse Bossen hoort bij het dorp waaruit veel vrijwilligers honderden uren in het zand hebben gestaan om te helpen bij de Grand Prix en andere wedstrijden.

De sluiting, die onder druk van de rechter bijna onontkoombaar is, zou volgens tienvoudig wereldkampioen Stefan Everts 'de zoveelste doodsteek' voor de motorsport betekenen.

Openblijven circuit
Daarom hameren motorcrossliefhebbers nu op het belang van het openblijven van het circuit. Een van hen is Jean-Paul Maas, onder meer bekend van de film over wereldkampioen Tony Cairoli. Hij wilde een onlinepetitie starten, maar hoorde dat politieke partij Gemeenschapslijst Someren-Eind en Sluis XIII daar ook al mee bezig was. Ze hebben de handen nu ineengeslagen en zetten donderdagochtend hun betoog op de petitiewebsite.

Tevens is Maas bezig met het organiseren van een bijeenkomst waar zo'n duizend motorcrossliefhebbers verwacht worden. Het doel: positiviteit uitstralen en inwoners van Lierop en de gemeente Someren bedanken voor hun medewerking aan de crosses van de afgelopen decennia. Maas: ,,Je moet het niet zien als een demonstratie of protestmars of iets dergelijks. We willen alleen een sterk geluid laten horen, de frustratie die veel crossers hebben. En dan gaat het niet over de bezwaarmakers of de rechtszaak die loopt, maar over het circuit dat veel mensen in Lierop verbindt."

Wereldtoppers
Maas moet nog een datum prikken voor deze bijeenkomst. Dat is mede afhankelijk van de mogelijke aanwezigheid van enkele (voormalige) wereldtoppers, onder wie Jeffrey Herlings uit Elsendorp en de Belg Everts. Laatstgenoemde gaat naar eigen zeggen zijn uiterste best doen om erbij te zijn. De Belg won in 2005 zijn negende wereldtitel op het rulle zand in Lierop.

Everts omschrijft de Herselse Bossen als een moeilijke, technische zandbaan waar altijd veel ambiance was. ,,Lierop is een bekende naam in de crosswereld, het zou jammer zijn als zo'n baan verdwijnt. In België worden al vele jaren circuits gesloten en telkens is dat een kleine doodsteek voor onze sport. Dat geldt nu ook voor Lierop. Het zou de zoveelste doodsteek betekenen en dat raakt mij enorm. Daarom vecht ik voor onze sport."

Everts zegt tegelijkertijd begrip te hebben voor de bezwaarmakers in de buurt van het circuit. ,,Het lawaai is een nadeel van onze sport, maar op 200 meter afstand heb je een autobaan die ook dag en nacht lawaai maakt..."