Volledig scherm
De restanten van de bandenbrand bij recyclingbedrijf Van den Hoogen. foto Ton van de Meulenhof

Someren betaalt bijna negen ton voor vertrek bandenbedrijf

SOMEREN - De gemeente Someren heeft een akkoord bereikt over het vertrek van bandenbedrijf van den Hoogen uit Someren-Heide. Ze betaalt 890.000 euro voor overname van de grond.

De raad ging hier donderdag mee akkoord. Alleen de Gemeenschapslijst Someren-Eind en Sluis XIII was tegen. Die vond de prijs te hoog en uitte forse kritiek.

Duidelijkheid
Duidelijkheid en rust voor de omwonenden is nu belangrijker dan het geld. Zo redeneert de gemeente Someren. Daarom is ze bereid om de grond van het afgebrande bandenbedrijf Van den Hoogen Recycling BV in Someren-Heide over te kopen voor 890.000 euro. De gemeenteraad ging daar donderdag mee akkoord. Alleen Gemeenschapslijst Someren-Eind/Sluis XIII stemde tegen. Die vond dat Someren te veel betaalt.

Zeker omdat de gemeente zelf opdraait voor het opruimen van het eigen nabijgelegen terrein, dat gebruikt is voor het blussen en daarbij vervuild raakte. De kosten daarvan bedragen naar schatting nog eens een ton.

Het eerste bod aan Van den Hoogen om te vertrekken was 802.000 euro. Dat wees de eigenaar af en stapte naar de voorzieningenrechter. Voor het tot een zaak kwam, gingen beide partijen weer rond de tafel. En daar is een akkoord uit gekomen.

Hard
Burgemeester Alfred Veltman nuanceerde het bedrag: we krijgen er grond voor terug die weer te verkopen is, benadrukte hij donderdagvond nog eens een keer. Daarmee wist hij de Gemeenschapslijst niet te overtuigen. Het ging hard tegen hard.

Fractieleider Guido Schoolmeesters gebruikte grote woorden: „Ik ben erg onder de indruk wat er op dit dossier is gepresteerd", begon hij cynisch. „In negatieve zin. Ik heb nog nooit zo'n opeenstapeling van fouten gezien. Een gemeente die wordt uitgekleed en het bedrijf kan lachen. De burgers waren slachtoffer en tasten nu fors in de buidel."

Ook Marco Stolwijk van Lijst Someren-Heide, die wel akkoord ging, was kritisch. „Hoe heeft dit zo ver kunnen komen?" Veltman voelde zich aangevallen: „U suggereert dat er heel wat fout is gegaan." Stolwijk: „Ik suggereer helemaal niets."

Van den Hoogen moet nu uiterlijk 1 april weg zijn.

Deurne e.o.