Wilde zwijnen zorgen voor veel overlast in het gebied tussen Someren-Heide en Maarheeze.
Volledig scherm
Wilde zwijnen zorgen voor veel overlast in het gebied tussen Someren-Heide en Maarheeze. © ANP XTRA

Someren gaat wilde zwijnen afschieten

SOMEREN - Maisvelden die worden aangevreten, landbouwgronden die volledig zijn omgewoeld. Wilde zwijnen zorgen weer voor overlast in Someren en omgeving. De gemeente laat ze binnenkort afschieten.

Wethouder Louis Swinkels informeerde de lokale politiek tijdens de raadsvergadering over dat plan. Hij meldde dat de zwijnen waren gelokaliseerd, locaties noemen deed hij echter niet. Ook niet na herhaald verzoek van Marco Stolwijk van Lijst Someren-Heide. Bestuurslid Twan Engelen van ZLTO Someren weet daarentegen exact waar het probleem zich afspeelt.

Volgens hem zijn er meldingen binnengekomen uit het bosrijke gebied tussen Someren-Heide en Maarheeze. Meer concreet gaat het om straten als de Hugterweg, Molenbergweg en de Limburglaan. Verder zijn de wilde zwijnen gespot nabij Sluis X en in de bosrand tussen Nederweert en Someren-Heide.

Engelen schat dat het in totaal om tientallen zwijnen gaat. ,,Er is ook al een tuin omgewoeld in De Pan. En dus maisvelden en aardappelvelden. Die dieren zoeken voedsel. Veel boeren hebben er al over geklaagd", aldus Engelen.

De ZLTO overlegt geregeld met de gemeente, Wildbeheereenheid Diana en provincie Noord-Brabant over een strategische bestrijding. Begin volgende week is er een nieuw overleg.

De boerenbelangenorganisatie wil dat er gejaagd gaat worden vanuit hoogzitters. Volgens Engelen wordt hierover al twee jaar gesproken met de gemeente. Engelen: ,,Dat is de meest veilige optie, want de kogels gaan bij een misser de grond in. Jaag je vanaf de grond dan kunnen kogels bij een misser honderden meters verderop belanden. We hebben tot nu toe nog steeds geen ontheffing gekregen. Ik weet niet waarom."

Swinkels zei tegen de raad dat het afschieten 'nog enige voorbereiding kost'. ,,We volgen nu een proces waarin we zorgvuldige afwegingen maken hoe hiermee om te gaan en de veiligheid voor de omgeving te waarborgen. Verder kunnen we op dit moment geen mededelingen doen", liet hij gisteren nog via een woordvoerster weten.