Volledig scherm
ANP SANDER KONING © ANP

Someren vermoedt mestfraude varkensboer

DEN HAAG/SOMEREN - Uit het varkensbedrijf van Bram van den Broek aan de Ravelweg in Someren is clandestien mest geloosd via een pvc-pijp op een sloot. Dit verklaarde een woordvoerder van de gemeente Someren vrijdag voor de Raad van State in Den Haag. 

De stallen aan de Ravelweg staan leeg. Van den Broek krijgt van de gemeente Someren geen vergunning vanwege een lijvig rapport van het Bureau Bibob (Bureau Integriteitsbeoordelingen). Vermoed wordt dat het varkensbedrijf wordt gerund met crimineel geld en dat met het bedrijf geld wordt witgewassen. Het geld zou afkomstig zijn van grootschalige mestfraude waarvan Brams broer Anthony wordt beticht. 

De familie Van den Broek heeft een ingewikkelde structuur van besloten vennootschappen opgezet. Volgens het Bureau Bibob, waar de gemeente Someren zich volledig achter schaart, is er een zakelijk samenwerkingsverband tussen Broeslee VI van Bram van den Broek en de bedrijven van zijn broer. De zes vennootschappen (I t/m VI) zijn ooit opgericht door de inmiddels overleden vader van de broers. Zij kregen er ieder drie. Broeslee VI verzette zich gisteren bij de Raad van State tegen de geweigerde vergunning.

Invorderen
Het bedrijf van Bram van den Broek verzet zich ook tegen een dwangsom van 345.000 euro die de gemeente Someren wil invorderen maar waarvan nog geen cent is betaald. De dwangsom is opgelegd omdat de mestkelders van het leegstaande bedrijf aan de Ravelweg nog vol zitten. Someren wil dat de mest wordt afgevoerd maar omdat dit niet gebeurt is een dwangsom gaan lopen. Afgelopen oktober werd geconstateerd dat mest op een sloot werd geloosd. De gemeente kwam er achter toen het droog weer was. De sloot raakte vervuild. De kwestie is opgepakt door Waterschap de Dommel.

De gemeente overweegt het faillissement aan te vragen van Broeslee VI indien niet wordt betaald. Volgens raadsman J. de Rooij van het bedrijf kan zijn cliënt de dwangsom niet betalen. Er zou ook nog voor tonnen aan niet betaalde bestuurlijke boetes openstaan en er zou een miljoenenschuld zijn bij de Belastingdienst. Niettemin wil De Rooij met de gemeente om de tafel maar Someren ziet daar weinig in.

Wet Bibob
De Raad van State moet beoordelen of de verdenkingen van de gemeente hard genoeg zijn. In eerdere uitspraken over de Wet Bibob heeft de Raad van State uitgemaakt dat het voldoende is als er een zakelijk samenwerkingsverband is met een bedrijf dat zich met criminaliteit bezighoudt. ,,Als je zelf wel deugt maar je partner niet maakt dat niet uit. Je zit in dat samenwerkingsverband'', zo vatte staatsraad Lex Michiels de huidige stand van de rechtspraak samen. 

Uitspraak van de Raad van State volgt over enkele weken.

Deurne e.o.