Volledig scherm
Leden van 70 jarig dameskoor in Someren. vlnr Adrie van Bussel, Marijke Palstra, Ria Deelen, Gerda Verberne en Ria Das. © FotoMeulenhof

Somerens Dameskoor 70 jaar en springlevend

SOMEREN - In 1948 zagen ze als Dameskoor Sancta Maria het levenslicht en werden strenge eisen gesteld om lid te mogen zijn. Nu, zeventig jaar later, hebben ze een andere naam en zijn de strenge regels verdwenen.

Aan de vooravond van hun jubileumconcert blikken enkele bestuursleden terug en kijken ze naar de toekomst, want het koor is nog steeds levendig.

,,Het koor is ontstaan vanuit de Maria Congregatie en is opgericht door Gerard Bennenbroek. Hij is ook de eerste veertig jaar onze dirigent geweest”, zo begint voorzitter Ria Deelen te vertellen. Bestuurslid Ria Das vult aan: ,,In de beginjaren mochten alleen vrijgezelle vrouwen lid zijn van het koor. Zodra je ging trouwen was je niet meer welkom. Zo is het ook met mijn moeder gegaan. Die was in 1948 lid maar toen ze vijf jaar later trouwde mocht ze niet meer in het koor zingen.”

Zussen

Ria Deelen werd samen met haar zussen Antoinette en Helma lid van het koor in 1966, vijftien jaar later kwam zus Franca. ,,Mijn vader stuurde ons naar het koor en daar zitten we nu nog steeds, het bevalt nog iedere keer.”

Tot aan het veertigjarig jubileum in 1988 heette het koor Sancta Maria, daarna werd het Somerens Dameskoor. En stopte Bennenbroek als dirigent. ,,Gerard was een fantastische dirigent, hij heeft de hele ontwikkeling van de vrouwen van dichtbij meegemaakt”, zegt Ria Deelen.

Na het jubileum nam zijn zoon Bart het baton over maar hij kwam wegens een ernstige ziekte te overlijden. Na nog een handvol dirigenten is sinds 2006 het stokje in handen van Helna Beelen. ,,Helna zorgde voor verbreding van onze muziek, we zingen nu een heel divers repertoire van ‘Avemaria’ tot ‘Tears in Heaven’ van Eric Clapton”, vertelt Ria Das. Ze is een beetje bezorgd over de toekomst. ,,Het ledenaantal zit nu al enkele jaren op 26. We hopen op nieuwe aanwas, want het zou verschrikkelijk zijn wanneer we ooit moeten besluiten om te stoppen omdat we te weinig leden hebben.”

Extra tintje

Vandaag wordt vanaf 14.00 uur het lustrum gevierd met een korenmiddag in De Ruchte die gratis toegankelijk is. Naast het Dameskoor treden ook Seniorenkoor de Nagalm, Gemengd koor De Veengalm en Gemengd Zangkoor Levenslust op. Om het feest een extra tintje te geven is er ook een gastoptreden van troubadour Tonny Wijnands. Ria Deelen: ,,We hebben er onwijs veel zin in en hopen op veel publieke belangstelling.” ,,Op naar de 75 jaar”, besluit Ria Das.