Volledig scherm
© René Manders/fotomeulenhof

Somerense wethouder had interview met rolstoeler Gijs voor Krachtenbundel

SOMEREN - Wethouder Theo Maas uit Someren interviewde zijn plaatsgenoot Gijs van Deurzen voor een boekje vol levensverhalen. Deze 'Krachtenbundel' werd woensdag gepresenteerd.

Zijn zusje Fleur zegt altijd: 'Ik zie Gijs zijn wielen niet.' Op de presentatie van de Krachtenbundel woensdag bij Combinatie Jeugdzorg in Eindhoven, wordt duidelijk wat zij bedoelt. Als hij het eerste exemplaar in ontvangst neemt, trekt zijn lach alle aandacht. De wielen en zijn hele rolstoel hangen er maar een beetje bij.

Boekje
De Krachtenbundel die woensdag het licht zag, is alweer de 29ste in een reeks, uitgegeven door Reëlle Communicatie uit Valkenswaard. Dertien wethouders uit twaalf Zuidoost-Brabantse gemeenten interviewden ter inspiratie mensen met een hulpvraag. Acht medewerkers van zorginstellingen deden hetzelfde. Een voormalig dakloze, iemand met een dwarslaesie, asielzoekers, een ex-alcoholist, ze komen allemaal in het boekje aan het woord. En Gijs.

Ruggenmerg
Gijs heeft cerebrale parese, dachten zijn ouders en hij tot een paar weken geleden. Toen kregen ze een nieuwe diagnose. 'Cervicale myelopathie met bilaterale spasticiteit.' Voor de situatie van Gijs maakt het niet veel uit, geeft zijn moeder Ine aan. In de Krachtenbundel legt Gijs zelf uit wat er aan schort. "Een stofje dat in mijn ruggenmerg had moeten zitten, zit daar niet. Daarom gaan de signalen niet goed van mijn hersenen naar mijn spieren. Ik kan niet lopen en sommige bewegingen gaan niet goed", vertelde Gijs aan zijn interviewer Theo Maas, PvdA-wethouder in Someren, onder meer op het terrein van zorg en welzijn.

Vrienden
Maas kwam bij Gijs aan huis voor het interview. Het ging over gewone dingen. Dat de wethouder Gijs wel eens ketend met fietsende vrienden naar school heeft zien gaan - het Varendonck-college in Asten. Dat er altijd wel vrienden in de buurt zijn die hem willen helpen met zijn jas ophangen of die de deur open houden als hij naar de wc moet. Woensdag vertelde Gijs na de boekpresentatie ook nog over een recent voorval. Hij was met zijn elektrische rolstoel vast komen te zitten in de berm, toen voorbij komende kinderen hem even los duwden. "Iedereen in Someren kent Gijs", vulde zijn moeder aan.