Advocaat Jan Heijn Kuijpers
Volledig scherm
Advocaat Jan Heijn Kuijpers © Marc Bolsius

Topadvocaat verdedigt 'mestkever' uit Lierop

DEN BOSCH/LIEROP - Poolse vrachtwagenchauffeurs die wellicht van meer weten, of verhuurders van mestsilo's die zijn rol kunnen nuanceren tot mensen op zijn eigen werkvloer die veel hebben gehoord. De van mestfraude verdachte Anthony van den Broek uit Lierop wil minstens 35 getuigen laten horen in zijn jarenlang slepende zaak, maakte zijn nieuwe advocaat Jan-Hein Kuijpers dinsdagochtend bekend tijdens een zitting in Den Bosch. Met als gevolg dat de inhoudelijke behandeling waarschijnlijk nog één tot twee jaar op zich laat wachten.

In totaal stonden zeven personen terecht, onder wie enkele familieleden van de 46-jarige Lieroppenaar. Zij worden verdacht van deelneming aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met onder meer witwassen. Geen enkele verdachte was gisterochtend in de rechtszaal aanwezig. Met een opmerkelijk gezicht tot gevolg: zeven advocaten op een rijtje die de strijd aangingen met officier van justitie I. Koopmans.

In het begin volgde met name een technisch verhaal over wat het Openbaar Ministerie het zevental verwijt, in welke periode dat exact is gebeurd en hoe dat geformuleerd moet worden. Na diverse schorsingen werd iets dieper op de inhoud ingegaan. De zeven advocaten konden hun onderzoekswensen kenbaar maken. Het lijstje van Kuijpers, sinds 21 september advocaat van Van den Broek, was verreweg het langst.

Van belang

,,Het zijn geen fopgetuigen, ze zijn allemaal van belang voor het onderzoek. Mijn cliënt wordt gezien als de allergrootste mestkever die er is, maar dat wordt door hemzelf betwist. Ik twijfel aan de waarachtigheid van veel verklaringen die tot nu toe zijn gedaan. Het lijkt erop alsof alle pijlen op hem zijn gericht: alles is voor Bassie luidt het gezegde daarvoor", aldus de advocaat die ooit Willem Holleeder verdedigde.

Hij bekritiseerde ook de werkwijze van de Algemene Inspectie Dienst. ,,Hun beleid is wonderlijk geweest. De vraag is of dat allemaal wel kan, maar daar komen we later nog op terug."

Zijn zes collega's dienden eveneens enkele verzoeken in om getuigen te horen, waardoor het aantal de veertig overschreed. Omdat ook enkele mensen in het buitenland verhoord moeten worden, liggen lange procedures voor de hand. Een aantal getuigen moet zelfs nog opgespoord worden. De rechter stemde uiteindelijk in met ruim twintig verhoren.

Het is opmerkelijk dat Van den Broek zich kan laten vertegenwoordigen door een topadvocaat. Zijn vorige advocaat Maurice Stassen legde immers de verdediging neer omdat de persoonlijk failliete Lieroppenaar hem niet meer kon betalen. Bij Kuijpers is dat blijkbaar geen probleem. ,,Ik ben liever dan hij", grapte Kuijpers die verder niet inhoudelijk wilde ingaan op vragen waarom hij nu de verdediging op zich heeft genomen. Stassen blijft overigens wel twee andere verdachten van de criminele organisatie bijstaan.