Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Tuinder Kanters uit Someren krijgt schadevergoeding

SOMEREN - Tuinder Toon Kanters uit Someren moet door de gemeente Someren en de provincie Noord-Brabant schadeloos worden gesteld. Dat heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bepaald. De hoogte van het schadebedrag moet nog worden vastgesteld.

De kwestie tussen Kanters en de twee overheden speelt al ruim twintig jaar. De Somerenaar kreeg in 1996 vergunningen voor de bouw van twee tuinbouwkassen. Toen hij aangaf dat hij liever één grote kas wilde, weigerde de gemeente daar aan mee te werken. Uiteindelijk kwam er een nieuw bestemmingsplan en werden de twee verleende bouwvergunningen ingetrokken. Kanters pikte dat niet omdat hij al allerlei kosten had gemaakt en ging procederen.

Schadeclaim

In eerste instantie verloor de ondernemer, maar eind 2015 bepaalde de Hoge Raad dat de zaak opnieuw bekeken moest worden, door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dus. Na de uitspraak van de Hoge Raad kwam Kanters met een schadeclaim van 2,5 miljoen euro. Het Hof heeft die claim niet één op één overgenomen; de strijdende partijen krijgen eerst de kans om te motiveren wat het bedrag zou moeten zijn.

Kanters is verheugd over de uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. „Ik heb de afgelopen jaren zeer veel pogingen ondernomen om met de gemeente in gesprek te komen over een minnelijke schikking. De gemeente heeft mij nooit serieus genomen en was zeker van haar zaak.” Kanters’ advocaat Guido Goorts overweegt een voorschot op de schadevergoeding te gaan vorderen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Twee jaar natuurstudie voor vrijwilligersbaan als IVN-gids
    PREMIUM

    Twee jaar natuurstu­die voor vrijwilli­gers­baan als IVN-gids

    GELDROP - Natuurgids word je niet zomaar, daar gaat een opleiding van twee jaar aan vooraf. ,,Veel zelfstudie en daarnaast elke twee weken een woensdagavond en op zaterdag excursie in het veld", vertelt Willemjan van Laarhoven (39) uit Heeze. Hij is een van de 27 cursisten die de Natuurgidsenopleiding van IVN heeft afgerond. ,,En dat is nog maar de basis van waaruit je verder leert", vult Anja Thomassen (64) aan. De Eindhovense is net begonnen als gids bij IVN-Geldrop.

Deurne e.o.