Volledig scherm
foto ter illustratie © Archief: Stock.xchng

Verwaarloosde, agressieve stieren afgeschoten bij boer in Someren-Eind

SOMEREN-EIND - Zeven agressieve, verwaarloosde stieren en een volwassen, agressieve koe bij een boer aan de Brugstraat in Someren-Eind zijn doodgeschoten. Het was volgens de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) de enige oplossing voor de dieren. Tevens werden zeven andere runderen afgevoerd naar een andere boer om ze daar weer aan te laten sterken.

De NVWA deed op 13 december een eerste inspectie bij de veehouderij aan de Brugstraat, aan de rand van het dorp. Hoe die instantie op de hoogte raakte van de slechte gezondheidssituatie van de dieren wil de woordvoerder niet zeggen. Er mankeerde veel aan de dierenverblijven. Er was onvoldoende drinkwater en voer. Verder waren de hokken in slechte staat en waren er gevaarlijke, uitstekende delen die de dieren konden verwonden.

Bovendien lag er veel mest in de hokken en waren er geen droge, schone ligplaatsen. De veehouder kreeg enige dagen de kans van de NVWA om de situatie te herstellen, maar dat lukt hem niet vanwege privéproblemen, aldus de NVWA-zegsman. Daarop werd snel besloten om 46 runderen over te brengen naar een andere boer.

'Doodschieten enige oplossing'

Daarmee was een deel van het probleem opgelost. De NVWA kwam donderdag echter terug, want in een ander weiland van de boer stonden ook verwaarloosde dieren. De stieren konden niet gescheiden worden van de rest van de veestapel. ,,Het gaat om stieren van duizend kilo die erg agressief waren. Daar kun je niet zomaar tussen gaan lopen. Ze zijn niet te benaderen, dus was het doodschieten van die dieren de enige oplossing."

De boer krijgt nu opnieuw de kans om de leefsituatie van de dieren te verbeteren. Als dat lukt, krijgt hij zijn dieren terug, maar de woordvoerder laat doorschemeren dat dat waarschijnlijk niet gaat gebeuren. De NVWA maakt nu proces-verbaal op van alle feiten en stuurt dat door naar het Openbaar Ministerie. Die bepaalt uiteindelijk of er een straf opgelegd wordt.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement