Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

VIDEO | 1,6 miljoen verlies door hagelschade voor bossen in Someren

SOMEREN - De hagelstorm van 23 juni vorig jaar gaat de gemeente Someren nog veel meer geld kosten dan verwacht. Pas nu wordt de exacte omvang van de schade aan de gemeentelijke bossen duidelijk. Volgens een eerste berekening levert het rooien van 54 hectare dood bos vier ton aan extra kosten op, terwijl de schade op de lange termijn zeker 1,6 miljoen euro bedraagt.

"Deze bomen stonden er pas tien jaar en ze leveren pas wat op als ze 25-30 jaar oud zijn. We worden nu dus tientallen jaren teruggeworpen in de tijd", zegt Maarten Clement van de Bosgroep tijdens een rondleiding door het getroffen gebied.

In de eerste maanden na de storm leek het groen op de Lieropse Heide er nog goed vanaf te komen. Er lagen her en der wel groene naalden op de wandel- en fietspaden, maar daarover maakten Clement en Marty van der Els van de gemeentelijke buitendienst zich niet druk. Kan gebeuren dachten ze. Pas tijdens een rondje door het natuurgebied in augustus schrokken zij zich kapot. Wat eerst nog mooi en bloeiend groen was, was ineens veranderd in een doods, bruin bos. Oorzaak: de hagelstenen sloegen zo hard op de boomschors in dat de sapstroom langzaam werd aangetast. Daardoor kunnen belangrijke voedingsstoffen niet tot boven bij de kroon komen. "Deze bomen zijn kapot gegaan van de dorst. Ik moest wel even slikken toen ik dat allemaal zag. Het deed pijn om te zien", vertelt Van der Els terwijl hij enkele gaten in boomstammen laat zien die zijn veroorzaakt door de ijsballen.

De hagelstorm van 23 juni vorig jaar gaat de gemeente Someren nog veel meer geld kosten dan verwacht. Pas nu wordt de exacte omvang van de schade aan de gemeentelijke bossen duidelijk.