Volledig scherm
Windmolen © Dreamstime

Windmolenplan in de Peel flink gewijzigd

Someren-Heide

De eerste windmolens in de Peel komen niet langs het kanaal ter hoogte van Someren, maar in het gebied Diepenhoek in Someren-Heide. Energiecoöperatie Zummerepower heeft tevens het aantal windmolens bijgesteld: van de geplande drie naar mogelijk zes tot acht. De coöperatie krijgt bij de uitwerking van de plannen hulp van een commercieel bedrijf uit Duitsland dat nog niet met naam wordt genoemd.

Volgens voorzitter Ans van der Velden heeft de koerswijziging te maken met de nieuw beleid van de provincie Noord-Brabant. Tot november vorig jaar moesten windmolens geplaatst worden langs de hoofdinfrastructuur in het betreffende gebied. Dat betekende in het Somerense geval dus langs het kanaal. Nu die eis is losgelaten komen compleet nieuwe zoekgebieden in beeld.

Het Duitse bedrijf vond een mogelijke locatie in de Diepenhoek, het gebied in de omgeving van de Beliënberkdijk. Een van de grondbezitters in dat gebied is de partner van Van der Velden. Samen met haar man ging zij met het bedrijf in gesprek. ,,We hadden veel moeite met de voorfinanciering van ons eerste plan. Er is wel 250.000 euro nodig, veel geld voor ons als vrijwilligers. De ontwikkelaar wilde echter alle risico's op zich nemen. Dat maakt voor ons het verschil." 

Gevolg van de nieuwe ontwikkelingen is dat Van der Velden terugtreedt als voorzitter van Zummerepower. Dat doet zij om in de toekomst scheve gezichten te voorkomen. Ze is immers belanghebbende.