Volledig scherm
Mis in St. Petrus’ Bandenkerk © Kees Martens

100 mensen bij de mis in Son; de kerk is te groot (poll)

SON EN BREUGEL - 'Wilt u s.v.p. in de middenvakken plaatsnemen', staat te lezen bij de ingang van de St. Petrus' Bandenkerk in Son. Het brede bouwwerk uit 1960 biedt plaats aan 1000 mensen. Bij de eucharistieviering van zondagochtend zijn er slechts 100 aanwezig, de kerk is te groot.

Het is om die reden dat het gebedshuis op termijn uit de eredienst wordt onttrokken en waarschijnlijk tegen de vlakte gaat. Een nieuwe, kleinere kerk moet op termijn verrijzen. "Ik moet het nog maar zien", zegt een vrouw die al ruim voor het begin van de dienst in de kerkbanken zit, netjes in het midden. Ze wil niet met haar naam in de krant, het is een kleine gemeenschap. "De besprekingen met de gemeente lopen al vijf of zes jaar." De vrouw naast haar, ook liever niet met naam in de krant, is positiever. "In eerste instantie zou er niets voor onze kerk in de plaats komen. Dit is een goed alternatief." Ze verwoordt de mening van de meeste parochianen, ze zijn blij dat er een nieuwe kerk komt en dat de gemeenschap blijft voortbestaan.

Een gemeenschap die overigens bijna volledig uit mensen met grijze haren bestaat. De enige jonge mensen in de kerk zijn de twee misdienaartjes en een jonge knul voorin, die bij pa op schoot mag. Stilzitten lukt bijna de hele viering.

Pastoor Bakermans leidt de dienst. Hij is al met emeritaat, maar er is nog niemand om hem te vervangen. Ook de pastoor is blij met de plannen, hij bidt dat het nieuwe gebouw een veilig baken mag zijn. "En dat de kerkdeuren open zullen staan voor alle burgers van Son." Want zoals bij zoveel parochies is dat ook hier de uitdaging, het aanspreken van een jongere doelgroep.

Lees het hele artikel maandag in het ED of in de digitale krant

Best e.o.