Laatste eucharistieviering in grote kerk in Son
Volledig scherm
Laatste eucharistieviering in grote kerk in Son © ED

300 parochianen samen voor laatste eucharistieviering in grote kerk in Son

SON - De grote kerk in Son gaat plat. Er komt een kleinere voor in de plaats. Op Tweede Kerstdag vond er de laatste eucharistieviering plaats. 

Deze dinsdagmorgen kwamen wel 300 mensen naar de kerk. En nog zag de kerk er matig gevuld uit. Zo groot is de Sint Petrus' Bandenkerk hartje Son. Anno 2017 veel te groot dus. Daarom besloot het bisdom om de parochianen van deze kerk tijdelijk onder te brengen bij die van de Genovevakerk in Breugel en in Son een nieuwe, kleinere kerk te bouwen. De huidige kerk in Son werd gebouwd in 1960 toen de oude was afgebrand. 

Het is een ontwerp van de Eindhovense architect Chris Geenen en valt onder de wederopbouwarchitectuur. Dorp en politiek zijn hevig verdeeld over de waarde er van. Een mogelijk reddingsplan werd vorige week door de coalitiepartijen afgewezen. En nu wordt  het gebouw zo snel mogelijk gesloopt. De eucharistieviering op Tweede Kerstdag was  dus de allerlaatste. De oude toren blijft staan.

Voor pastoor Piet Bakermans (80) en voor veel trouwe parochianen is de laatste mis een moeilijke en bijzondere bijeenkomst. Al 47 jaar gaat de geliefde pastoor voor in 'zijn kerk'. Al zal hij dat zelf nooit zo zeggen: ,,Want de kerk is niet van mij. Die is van ons samen", benadrukt hij na afloop nog maar eens. 

In zijn preek vertelde de pastoor het ook eerlijk. ,,Ik heb de discussies rond de sloop rationeel gevolgd. Mijn emoties had ik stiekem weggestopt. Maar nu heb ik het gevoel dat ik ben aangekomen in een niemandsland, zonder dak boven mijn hoofd. Dit is een verlies dat me niet onberoerd raakt."

Dat ook het politiek gekrakeel rond de sloopdiscussie  hem niet helemaal onberoerd had gelaten, bleek uit de vergelijking die hij in zijn preek trok met de bouw van de toren van Babel. Hij zag parallellen met  de Babylonische spraakverwarring. 

Emotioneel

Veel parochianen ondergingen de laatste viering geëmotioneerd.  Ze dachten terug aan hun communie, de huwelijksvoltrekking, de doop van kinderen en kleinkinderen en aan de uitvaartmissen die ze er bijwoonden. 

Troost vonden de kerkgangers in het voornemen van hun pastoor, die -hoewel eigenlijk al 12 jaar met emeritaat- gewoon tijdelijk mee 'verhuist' naar de kerk in Breugel en dan weer terug naar Son. Bakermans: ,,Pas als ze tegen me zeggen: komt die ouwe nou weer, dan stop ik er mee." Maar getuige de langdurige, staande ovatie die hij kreeg, zal dat voorlopig nog niet gebeuren. Al was het maar omdat pastoor Bakermans degene is die de eerste steen gaat leggen van de nieuwe, kleinere Sint Petrus' Bandenkerk die in juli 2019 in het centrum van Son de deuren opent. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement