Volledig scherm
De Lucky Duck Race op de Dommel. © FotoMeulenhof

4.000 keer falderalderiere in Son

KoningsdagSON EN BREUGEL - Het Koningsdagfestijn Lucky Duck Race in Son en Breugel met duizenden badeendjes in de Dommel leverde vrijdag een paar spetterende winnaars op.

"Kunnen de eenden in toom worden gehouden tot twee uur", vraagt 'wedstrijdverslaggever' Rob Peeters van de Lucky Duck Race bij de finish aan de Dommel in Son en Breugel. "Moeilijk. Het water is wild en er zijn wat obstakels met versmallingen", antwoordt Lions-collega Nens Kok een paar honderd meter verderop bij de start. 

De Lucky Duck Race, georganiseerd door de Lions Club, afdeling Son en Breugel, staat op het punt van beginnen. Eerst zijn de door bedrijven gepimpte XL-badeenden aan de beurt. "Als je zo creatief bent, blijven ze dan wel drijven", vraagt Kok zich af. Niet allemaal dus. Een eend met een hoge kerktoren én vleermuis blijft wél rechtop staan. Eendjes die vast komen te zitten, worden gered door de kanoërs van Kanoclub De Hooydonk. 

Eend mét licht én geluid

Het is wel grappig om het wedstrijdcommentaar te horen van de kant die je niet ziet. Staande bij de finish hoor je dan hoe spannend het is vlak na de start. "Er ligt een eend op zijn zij voorop, en daarachter komt de vrouwelijke Max Verstappen eend aan, maar die Maxima Verstappen-eend komt er niet voorbij", vertelt Kok weer. Je ziet het bijna voor je. Maar tegen de tijd dat de eenden onder de Dommelbrug door komen zwemmen, heeft het peloton die twee al ingehaald. De snelste eend en winnaar is die van Stichting Meedoen. De mooiste eend is verkozen door de jury. Peeters onthult de winnaar, het is de eend mét licht én geluid van Multi Show Productions. Nancy van Heeswijk is in haar nopjes: "Ik wist niet dat er een prijs aan vastzat en ben gewoon helemaal losgegaan."

Koddig gezicht

Daarna zijn de vierduizend kleine badeendjes aan de beurt. Al die eendjes zijn door elf verenigingen middels lootjes aan de man gebracht. De opbrengst is ruim 10.600 euro, maakt de organisatie bekend. Dat geld wordt verdeeld onder die clubs en een aantal goede doelen. Het is een koddig gezicht al die eendjes zwemmend in het water, falderalderiere, falderalderare. De eendjes moeten doorzwemmen tot zie via een fuik de finish bereiken. Wie dat als eerste doet, het blijkt nummer 1482 te zijn, wint driehonderd euro. Alle andere eendjes komen een of meer druppels later....

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement