Volledig scherm
Vlnr: Luc Severijnen (Thuis), wethouder Robert Visser, Erwin Wessels en Remco Nellen (Altera Vastgoed), Frank van Groezen (CRA Vastgoed) en Hans Geertman (Huijbregts Relou). © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Aanhouder wint: na 17 jaar bouw op Hiva-terrein Son

SON - Bij de entree van Son en Breugel aan het Wilhelminakanaal verrijzen twee appartementengebouwen. Gisteren werd daar feestelijk bij stilgestaan.

Sommige bouwprojecten hebben heel wat voeten in de aarde voordat met bouwen kan worden gestart. Het traject voorafgaande aan de bouw van twee appartementencomplexen op de hoek Nieuwstraat/Kanaaldijk Noord heeft maar liefst zeventien jaar geduurd. In 2000 kocht CRA Vastgoed het Hiva-terrein. Hiva was de naam van de voormalige tegelfabriek. Door pech en de crisis kwam er echter niks van de grond, en jarenlang vormde de ruïne van deze fabriek de troosteloze aanblik van de entree van Son. In 2009 werd de zooi pas opgeruimd, en verrezen er uiteindelijjk drie appartementencomplexen aan het Wilhelminakanaal. En in 2013 werd het groene licht gegeven voor twee appartementengebouwen op de hoek. Maar het duurde nog een paar jaar voordat daadwerkelijk gestart kon worden. Dat kwam omdat veel tijd nodig was om de eigenaren van de panden op die locatie uit te kopen. Maar half april dit jaar was het dan zover, de panden werden gesloopt, en er werd weer gebouwd. Bij de officiële bouwhandeling gisteren - een hijskraan liet een bord neer waarop de namen van de bouwpartners staan - zei algemeen directeur Frank van Groezen van CRA Vastgoed het zo: ,,Normaal gesproken gaan onze projecten altijd met een snelheid die te overzien is. Maar dat is hier heel anders gelopen.”

Thuis
De twee appartementengebouwen zijn ontworpen door KdV Architecten uit Eindhoven. Een gebouw telt drie woonlagen met dertig sociale huurappartementen. Woningcorporatie Thuis stelt tien van deze appartementen beschikbaar voor mensen met een lichte beperking, die hier zelfstandig kunnen wonen. Het andere gebouw telt zes woonlagen. Hier komen in totaal 48 appartementen in de vrije sector huur, verhuurd door Altera Vastgoed.

Alle appartementen hebben een eigen berging en een parkeerplaats in de ondergrondse parkeergarage. Naar verwachting zullen de appartementen in het vierde kwartaal van 2018 worden opgeleverd. De aanhouder heeft uiteindelijk dan wel gewonnen. 

Best e.o.