Volledig scherm
De asfaltberg in de buurt van recreatieplas Ekkersweijer. © Ronald Otter

Afvalbedrijf Jansen in Son start met wegwerken asfaltberg

DEN HAAG/SON - Afvalbedrijf A. Jansen bv in Son begint maandag met het wegwerken van de grote berg teerhoudend asfaltgranulaat (TAG) met een verwerkingsmethode die het bedrijf geheim wil houden. Dit verklaarde het bedrijf vrijdag bij de Raad van State in Den Haag.

De provincie Noord-Brabant, die Jansen een miljoenendwangsom heeft opgelegd, zegt van niets te weten.

Jansen wil het procedé geheim houden voor de concurrentie. Het lijkt te gaan om het breken van teer uit asfalt met een speciale breker die al op het bedrijfsterrein staat. Een vertegenwoordigster van de provincie heeft deze week het afvalbedrijf bezocht, maar de speciale breker niet gezien.

Jansen verzet zich bij de Raad van State tegen het bevel van de provincie om voor 1 april 2018 alle TAG die er langer dan drie jaar ligt af te voeren. Daar hangt een dwangsom aan vast die kan oplopen tot drie miljoen euro.

 1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
  Interactieve graphic

  Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

  REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.
 2. Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  EINDHOVEN - Bij voetbalclub Waalre is het deze zaterdagochtend even zoeken naar de AED. De elektrische defibrillator hangt niet in de kantine. Bij de kleedkamers, in een gebouwtje verderop, is alleen een EHBO-kist te vinden. Telefonische navraag bij voorzitter Toon Lavrijssen leert dat het levensreddende apparaat aan de buitenkant van de nabijgelegen sporthal hangt, op zo'n honderd meter van de voetbalvelden. Je moet het maar net weten.

Best e.o.