Volledig scherm
De kerkbanken gingen eerder in de verkoop © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Alles weer op scherp voor kerk in Son

SON EN BREUGEL - Nu Dorpsvisie de toekomst van de kerk opnieuw op de politieke agenda heeft gezet, stellen tegenstanders van sloop nog eens alles in het werk om het tij te keren.

De vleermuizen zijn al met winterslaap en kunnen geen kant meer op. Het 1.558 pijpen tellende orgel dreigt bij het grofvuil te belanden. Het bisdom biedt wel degelijk een opening om tot herbestemming van de kerk over te gaan. En er zijn echt héél serieuze partijen die het kerkgebouw graag willen kopen, herbestemmen en exploiteren. De argumenten tegen sloop van de Sint Petrus' Bandenkerk in Son zijn op zichzelf allemaal niet nieuw, maar kunnen donderdagavond tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering van 2017 toch nog een keer van stal. In een ultieme poging om de Son en Breugelse politiek op andere gedachten te brengen. 

Het regent de laatste dagen dan ook weer open brieven aan de Sonse politiek. Een daarvan komt andermaal van de bond Heemschut, die de al eerder aangeroerde vleermuizendiscussie weer van stal haalt. Vast staat in elk geval dat de vliegende zoogdieren zich in en rond de kerk schuilhouden. Voor hen is al een nieuw onderkomen voorzien: een vleermuizentoren in park Vroonhoven. Maar die moet nog gebouwd worden, terwijl de vleermuizen inmiddels aan hun winterslaap zijn begonnen. Als er in januari gesloopt zou worden, houden parochie en gemeente zich niet aan de regels, concludeert Heemschut daarom. Zij hopen de raad daarom te overtuigen van uitstel van de sloop. Die dan weer mogelijkheden biedt voor partijen die alsnog met plannen voor herontwikkeling willen komen. Zoals erfgoedontwikkelaar BOEi, die al heeft aangekondigd te gaan inspreken met hetzelfde doel. Uitstel van de sloop om alsnog de mogelijkheden voor een herontwikkelingsplan te onderzoeken.

Afgeslankt

Ook Rens Swart, specialist in het onderhoud van orgels, hoopt de Sonse raad nog op andere gedachten te brengen. Hij wijst erop dat het handgemaakte orgel van de Sonse kerk in uitstekende staat is, mede door groot onderhoud in 2000. 'De bouw zou nu een klein half miljoen euro kosten', schrijft hij in een ingezonden brief. Verhuizing naar een kleinere nieuwbouwkerk is - in afgeslankte vorm - mogelijk. 'Maar gezien het wurgende tijdschema dat in het contract opgenomen is, is het vrijwel ondoenlijk het orgel netjes te redden', concludeert hij.

Alleen bij een politieke draai van een van de coalitiepartijen lijkt er nog zicht op uitstel of afstel van de sloop in januari. Komt zo'n besluit er niet, dan is de dienst van Tweede Kerstdag de laatste activiteit in het huidige kerkgebouw.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement