Volledig scherm
In de escaperoom (vlnr) Yvonne van Bijnen, Femke Wetzer, Jan Beks, Bart Wilke, Lia Pennings en Marie-Anne van Gestel. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Bijzondere escaperoom in Son voor laaggeletterden

SON EN BREUGEL - In Nederland hebben 1,3 miljoen mensen moeite met lezen en schrijven. In de Week van de Alfabetisering kunnen mensen zelf ervaren wat laaggeletterd zijn betekent door een bezoek aan een speciale escaperoom.

,,Men leest in de bijsluiter dat de medicijnen oraal moeten worden ingenomen, en dan gieten ze het drankje in hun oor", noemt Jan Beks van Bibliotheek Dommeldal een tot de verbeelding sprekend voorbeeld. Op laaggeletterd zijn - dan heb je een lees/schrijfniveau van groep 8 - rust nog een taboe. Mensen lopen niet te koop met het feit dat ze slecht kunnen lezen en schrijven. Sterker nog, laaggeletterden zijn uiterst gewiekst in het omzeilen van hobbels. ,,Het zijn steengoeie acteurs, want ze hebben zich misschien al jaren overal een weg door weten te banen", zegt Yvonne van Bijnen van Cubiss, een provinciale organisatie die laaggeletterdheid aanpakt.

En omdat deze mensen zelf dus moeilijk te bereiken zijn, wordt in deze Week van de Alfabetisering hun sociale omgeving aangesproken. Met een escaperoom (gemaakt door Locks & Keys uit Tilburg) zodat bezoekers mensen uit hun omgeving die laaggeletterd zijn een zetje in de rug kunnen geven om hulp te gaan zoeken. Oog krijgen voor signalen, dat hoopt men met deze 'taalexpeditie' in de escaperoom te bereiken: ,,Als iemand steeds zegt dat hij zijn bril is vergeten, en op het terras jou altijd het bonnetje geeft", zegt Femke Wetzer, Taalpuntcoördinator in Son. ,,Het zou fijn zijn als mensen hun radar hebben aan staan om dat te signaleren en mensen erop attent maken dat ze naar de bieb kunnen voor hulp."

Een van de taalpuzzels die je moest ontrafelen in de escaperoom, dinsdag in de bibliotheek in Son en Breugel, is vier moeilijke woorden in een zin op de juiste volgorde leggen. Van Bijnen: ,,Voor een laaggeletterde ziet elke zin er zo uit. Als een abracadabra van woorden waarvan ze net de betekenis niet weten." Een andere puzzel gaat over het herkennen van cijfers - op een etiket ontcijferen hoeveel gram van iets in een product zit - want niet alleen taal, ook rekenen is vaak moeilijk.

De Cubiss Taalexpeditie escaperoom is woensdag nog in Heeze te bezoeken. In de bieb in Son en Breugel wordt begin november een Taalpunt geopend, waar laaggeletterde mensen terechtkunnen voor hulp.