Volledig scherm
© FotoMeulenhof

BOEi heeft interesse in kerk Son

SON EN BREUGEL - De maatschappelijke onderneming BOEi wil de kerk in Son kopen, als blijkt dat die zich leent voor een herbestemming. 

,,We zullen dat eerst moeten onderzoeken", laat adjunct-directeur Sylvia Pijnenborg weten. ,,Maar op het oog lijkt dit een pand dat zich goed leent voor hergebruik. Het is dan zonde om het gebouw te slopen, en er vervolgens een nieuw dorpshuis én een nieuwe kerk voor in de plaats te zetten." 

BOEi is een van de twee 'serieuze gegadigden' waar Dorpsvisie en CDA inmiddels mee schermen in de voortdurende soap rond het Kerkplein in Son. De twee partijen gaven naar aanleiding daarvan te kennen de op handen zijnde sloop van de kerk andermaal ter discussie te willen stellen. Dorpsvisie heeft daarom een extra raadsvergadering aangevraagd, die vermoedelijk ergens volgende week plaatsvindt. 

Een serieuze partij lijkt BOEi in elk geval zeker. De landelijk opererende organisatie zonder winstoogmerk wordt door tal van partijen op het gebied van cultureel erfgoed gefinancierd. Mede dankzij die middelen ontwikkelde de onderneming al vele tientallen projecten in heel Nederland in voormalige kerken, boerderijen en fabriekspanden. De andere gegadigde die door Dorpsvisie wordt genoemd, is eigenaar Hans Verhagen van Prodrive. Hij wilde maandag 'geen ja en geen nee zeggen' op vragen over zijn interesse in aankoop van de kerk.

Vooralsnog kregen de twee oppositiepartijen steeds nul op rekest als zij de sloopplannen wilden uit- of afstellen. Nu ziet Frans Meulenbroeks, fractievoorzitter van Dorpsvisie, 'beweging bij in elk geval één van de coalitiepartijen.' ,,Zij zien ook dat het in de aanloop naar de verkiezingen niet goed valt om half februari met een leeg kerkplein te zitten." 

Voor VVD-fractievoorzitter Arno Flapper is het duidelijk 'dat Dorpsvisie daarbij waarschijnlijk op ons zal doelen'. ,,Wij hebben van begin af aan gezegd dat we liever niet zelf als gemeente de grond onder de kerk kopen. Dat vinden we nog steeds." Maar partijen die de kerk willen behouden, moeten wat hem betreft bij de parochie aankloppen, en niet bij de gemeente. ,,Zij verkopen de kerk, niet wij. Maar van die kant horen we steeds niets. Terwijl de laatste signalen die wij gehad hebben zijn dat de parochie liever van het gebouw af wil." Het CDA geeft al aan de deadline voor de sloop van de kerk met vier maanden uit te willen stellen. 'Ook wordt aan het parochiebestuur, in het belang van de dorpsvrede, om medewerking gevraagd', schrijft de fractie in een persbericht.

De parochie houdt zich echter nog steeds aan de zelf afgekondigde mediastilte, en wil niet op vragen reageren.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement