Bouw rond Kerkplein Son plots onzeker, kosten misschien veel hoger
SON EN BREUGEL - Geen heipaal mag er de grond in voor bouw-projecten rond het Kerkplein in Son voordat er kostbaar archeologisch onderzoek is gedaan.
De gemeente gaat er vanuit dat de grond voor de bouw van dorpshuis of kerk bij het Sonse kerkplein zoveel mogelijk onaangeroerd zal blijven, en dat de archeologiekosten beperkt zullen zijn, maar dat is nog lang niet zeker.
Miljoen
Het zou maandagavond in de commissie Grondgebiedzaken in Son en Breugel alleen hebben moeten gaan over het krediet van ruim een miljoen euro voor de aankoop van de grond onder de Sint-Petrus' Bandenkerk (inclusief sloop van het kerkgebouw) en de verkoop van de grond achter de Toren voor de bouw van een nieuwe kerk.
De overeenkomst hierover tussen de gemeente en het bisdom, c.q. parochiebestuur van de Heilige Odaparochie wordt 19 juli ondertekend. Ontbindende voorwaarde is dat de gemeenteraad op 30 augustus instemt met het gevraagde krediet, en dat leek geen probleem aangezien de coalitiepartijen afstevenden op een positief advies. Inspreker Michiel Emmery (broer van dorpsarcheoloog Geit Emmery) rekende de commissie echter voor dat, gezien de oppervlakte van het kerkgebouw, maar liefst een bedrag van vijf miljoen euro gemoeid kan zijn met het 'vlakdekkend afgraven', een bedrag dat deels voor rekening van de gemeente, deels voor rekening van projectontwikkelaars komt.
Halve meter
Hij wees op eerdere onderzoeken van Bureau Baac en de provinciale aanwijzing van dit gebied als archeologisch monument. ,,Even snel en goedkoop in een paar weken met graafmachines alles uit de grond trekken is er niet bij", aldus Emmery. ,,Bouwactiviteiten mogen niet dieper gaan dan een halve meter onder maaiveld. Dat betekent dat er geen enkele heipaal in de grond mag", lichtte hij later toe.
De kerk gaat gesloopt worden tot aan de betonnen vloer, waarop dan deels het nieuwe dorpshuis komt. De ondergrond blijft dan min of meer onaangetast, is het idee.
Ander beeld
Wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen (Financiën, Grondbeleid): ,,Wij hebben een heel ander beeld van de archeologiekosten. We hebben advies gevraagd aan de afdeling Archeologie van de Omgevingsdienst, en die heeft de schatting gemaakt dat de kosten voor archeologisch onderzoek tussen de 40.000 en 45.000 euro bedragen. Dan heb ik liever de offerte van de Omgevingsdienst."
Waarop commissievoorzitter Theo Groenemans droogjes concludeerde: ,,Als Emmery gelijk heeft, dan hebben we wel een bestuurlijk probleempje."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nachtelijke ‘draaideur-regeling’ Oirschotse horeca moet uitgaansoverlast te beperken
OIRSCHOT - Tot twee uur ’s nachts mogen mensen voortaan bij de Oirschotse horeca binnen, om uiterlijk drie uur moeten ze de zaak verlaten hebben. Op die manier willen de uitbaters voor spreiding zorgen en dat zou moeten leiden tot minder overlast. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
PREMIUM
Streep door bouw negen appartementen voor senioren; wel brede steun voor flexwoningen Leende
HEEZE-LEENDE - Het plan voor de bouw van negen appartementen aan de Kapelstraat 1 en 3 in Heeze is van de baan. Een meerderheid van de gemeenteraad vindt dat het plan niet voldoet aan het lokale woningbouwprogramma. -
PREMIUMOverzicht
Festivaltickets zijn duurder dan ooit: zo veel kost een kaartje bij de grote Brabantse festivals
Festivaltickets zijn duurder dan ooit. Dat de prijs elk jaar weer stijgt is niets nieuws, maar het gat dat de tickets dit jaar in de portemonnee slaan is echter wel héél rap groter geworden. Bekijk in dit overzicht de prijzen voor de grote Brabantse festivals van deze festivalzomer. -
Luchtalarm op verschillende plekken in Brabant te laat of niet afgegaan
Het luchtalarm is maandag op verschillende plekken in Brabant te laat of niet afgegaan.
-
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
-
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
PREMIUM
Experiment met reisapp voor personeel ASML en gemeente Eindhoven niet geslaagd
EINDHOVEN/VELDHOVEN - Een proef met een app waarin werknemers van ASML en de gemeente Eindhoven reizen kunnen plannen, boeken en betalen, is geen succes geworden.