Volledig scherm
De Sonse kerk blijft vooralsnog door aanwezig asbest en vallend puin gesloten. © Jean Pierre Reijnen

Bouwtechnisch onderzoek in kerk Son

SON EN BREUGEL - Het onderzoek naar de bouwkundige staat van de Sint Petrus’ Bandenkerk in Son is eind oktober klaar. Dan zal blijken of het gebouw tot dorpshuis gerenoveerd kan worden.

Onderzoeksbureau Aveco De Bondt heeft in de Sonse kerk materialen verzameld, die nu nader worden onderzocht. ,,Zo zal onder meer gekeken worden naar de zuurgraad van het beton”, lichtte wethouder Jan Boersma (CDA) toe. ,,De uitslag van het onderzoek vormt de basis voor hoe we verder kunnen met de inrichting van het gebouw.”

Het kerkgebouw en ondergrond is sinds vrijdag formeel eigendom van de gemeente. De aankoop kost de gemeente 1 miljoen euro. Daarbij krijgt de Odaparochie nog 122.000 euro voor reeds gemaakte kosten, onder meer voor het verwijderen van asbest.

Uit het onderzoek is gebleken dat er nog wel steeds asbest in het gebouw zit. Boersma: ,,Dat was bekend bij ons, er zit nog asbest in de kelder, maar dat zou pas verwijderd kunnen worden bij de sloop. Door deze asbest en vanwege vallend puin, blijft het gebouw gesloten. De hekken blijven staan en we zetten er een bordje ‘verboden toegang’ bij.”

Om veiligheidsredenen kan het gebouw dan ook niet tijdelijk worden gebruikt voor evenementen of anderszins. Ondertussen vliegen de vleermuizen nog rond. Of er nog een vleermuistoren komt, wordt ook nader onderzocht en is mede afhankelijk van de uitkomst van het bouwtechnisch onderzoek.