Volledig scherm
Hans Gaillard. © Giti Entezami

Burgemeester Gaillard van Son lijnrecht tegenover raad over fusie

SON EN BREUGEL - Een grote raadsmeerderheid in Son en Breugel wil zelfstandig blijven. En staat daarmee lijnrecht tegen burgemeester Hans Gaillard, die vreest dat de provincie dan ingrijpt.

Opgeslokt worden door stad? Daar is geen enkele partij in de gemeenteraad van Son en Breugel voor te porren. Een huwelijk met Nuenen? Als er al animo voor was, dan heeft de weifelende buurgemeente zijn krediet verspeeld. Zelfstandig blijven en verder gaan zoals het was? Dat wordt knap lastig, aangezien Nuenen op een fusie inzet, en de Dommelvallei-samenwerking daarmee ook lastig houdbaar wordt. In het diffuse en weinig aantrekkelijke regionale schaakspel weet eigenlijk geen enkele partij precies hoe het verder moet, zo bleek gisteravond tijdens een commissievergadering. De slotsom is dat een grote raadsmeerderheid dan maar vasthoudt aan zelfstandigheid. Waarbij de meningen over hoe precies uiteenlopen, maar Best als samenwerkingspartner aan populariteit lijkt te winnen. 

'Zeer onverstandig'

Zeer onverstandig, oordeelde een felle burgemeester Gaillard, onder meer wijzend op het nieuwe regeerakkoord. ,,Daarin staat dat herindeling gewenst is voor gemeenten die langjarig en in hoge mate essentiële taken in een samenwerkingsverband moeten laten uitvoeren. Het is dan aan de provincie om een herindeling te starten. U kunt dat negeren en denken dat het niet voor ons geldt. Maar u loopt het risico dat de provincie binnenkort voor u beslist."

Het collegevoorstel gaat overigens uit van een zelfstandig Son en Breugel dat in 2019 de situatie opnieuw beziet. Behalve als er uit het lopende provincieonderzoek naar Nuenen blijkt dat een fusie onafwendbaar is. Dan zien B en W Nuenen - en dus niet Eindhoven - als partner. Achter dat voorstel schaarde zich echter alleen de VVD. Zij het enigszins schoorvoetend, want de moeizame gesprekken met de raad van Nuenen hadden als een 'sollicitatiegesprek' gevoeld. ,,Maar we zijn al lang voorbestemd te trouwen."

Dorpsvisie stelde zich daar als verwacht lijnrecht tegenover. Son en Breugel moet verder als een zelfstandige netwerkgemeente, vond fractievoorzitter Frans Meulenbroeks. ,,Daarbij denken we aan gemeenten als Best, Oirschot, Laarbeek en Waalre." Ook de Dommelvallei schrijft hij nog niet af, zelfs niet als Nuenen die verlaat. Dorpsbelang wil alsnog inzetten op afdracht van taken aan een soort regiobestuur. Maar die optie was nu net binnen de stadsregio naar de prullenbak verwezen, benadrukte Gaillard. PvdA/GL hield een pleidooi om naar een nieuwe samenwerking met Best en Oirschot te streven. CDA sprak net als Dorpsvisie van een 'netwerkgemeente', maar gaf ook aan Best een interessante optie te vinden. 

De raad beslist op 2 november over het voorstel.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Best e.o.