Volledig scherm
Burgemeester Hans Gaillard van Son en Breugel © Jurriaan Balke

Burgemeester Hans Gaillard: Verschillen in regio niet wegpoetsen maar koesteren

SON EN BREUGEL - Hans Gaillard heeft als Sons burgemeester en voorzitter van het Stedelijk Gebied een prominente rol in het debat over bestuurlijke vernieuwing.

In zijn pleidooi voor één grote herindeling in Zuidoost-Brabant zei de Helmondse wethouder Frans Stienen vorige week dat ‘veel burgemeesters er zo over denken maar dat niet hardop kunnen zeggen’. „Daar ben ik dan wel benieuwd naar”, zegt Hans Gaillard. „Ik wil wel weten welke collega’s dat zijn.”

Verschillende gemeenschappen
Gaillard, burgemeester van Son en Breugel én voorzitter van het platform Stedelijk Gebied Eindhoven, hoort daar in ieder geval niet bij. „Met deze oplossing gooi je het kind met het badwater weg”, zegt hij. „Ik ben de laatste die ontkent dat het goed is om meer zaken gezamenlijk te doen. Dat vragen de ontwikkelingen van ons. Dat laat onverlet dat er in deze regio verschillende gemeenschappen zijn. Een dorp vraagt om een ander bestuur dan de stad, dichter bij de mensen. Een volwaardig bestuur en niet een tweederangs bestuur in de vorm van dorpsraden.”

Eigen karakters
Tegelijkertijd, zegt Gaillard, moeten de dorpen zich niet bezighouden met de grote regionale thema’s. „Dat we daar goede afspraken over maken en niet afhankelijk zijn van degene die het langst zijn been stijf houdt: prima. Maar om er dan maar één gemeente van 750.000 inwoners van te maken, zoals Stienen voorstelt: nee, niet doen. Het stedelijk gebied, de Kempen, de Peel, het zijn gebieden met eigen karakters en grote verschillen, die je niet moet wegpoetsen, maar juist moet koesteren.”

Het Stedelijk Gebied stelt deze week een eigen stappenplan voor aan de provincie: eerst evalueren, dan bepalen wat de komende jaren nodig is en daar een goed programma bij maken. „De provincie wil komende zomer duidelijkheid. Dan moet het programma er dus liggen.”

Fusie
De route naar een fusie tussen Nuenen en Son is een stuk ongewisser. De koppeling tussen een samengaan en gedwongen overdracht van bevoegdheden aan de stad heeft een zware hypotheek gelegd op de voortgang.

Lees dinsdag meer in het ED of in de digitale krant

Best e.o.