Volledig scherm
© Rene Manders

Coalitie: pas op plaats rond dorpshuis Son

SON EN BREUGEL - Het is een majeure stap in het slepende en beladen dossier rond het Sonse dorpshuis. De kritiek op de nieuwe mfa (multifunctionele accommodatie) is zo fel en breed, dat de coalitie heeft besloten om een pas op de plaats te maken en opnieuw het oor te luister te leggen bij de inwoners.

Dat hebben Dorpsbelang, VVD en PvdA/GroenLinks zondag bekendgemaakt via een brief aan het college. De drie fracties vragen B en W om de eerste versies van het bestemmingsplan en de vergunning nog niet ter inzage te leggen, hoewel die zo goed als gereed zijn. Nadat de inwoners opnieuw hun stem hebben laten horen, worden de resultaten van die gesprekken in oktober weer op de politieke agenda geplaatst.

Draagvlak onder inwoners
Het voorstel is opgesteld na overleg met de wethouders, die instemmen. Dat geldt ook voor Robert Visser. "Wij horen de discussie in het dorp", lichtte Dorpsbelang-raadslid Maarten van Beek zondagavond toe. "We maken het gebouw voor de mensen, voor de gebruikers, en dan wil je ook dat er voldoende draagvlak is. Daarom zeggen we nu: we lassen een adempauze in om te bekijken of we met het huidige ontwerp nog op de juiste weg zijn."

Wat de coalitie betreft 'blijven de uitgangspunten voor de realisatie van de beoogde mfa overeind', zo staat in de brief. "Het vertrekpunt blijft het huidige ontwerp”, zegt Van Beek. "Maar we gaan wel met een open mind het gesprek aan met de inwoners en dan zien we waar we op uitkomen. Het is ook tweerichtingsverkeer. Er leven ontzettend veel vragen in het dorp. Dit biedt ons de gelegenheid om nogmaals uit te leggen waarom er ligt wat er nu ligt."

Dorpsbelang
De nieuwe mfa staat in Son en Breugel al vele jaren prominent op de agenda. Ruim een jaar geleden struikelde de toenmalige coalitie van Dorpsbelang en Dorpsvisie over de plannen. Dorpsbelang had met de oppositie een front gesmeed en drukte nieuwbouw van het dorpshuis erdoor. Dorpsvisie stond alleen. Dat leidde tot een breuk, waarna Dorpsbelang, VVD en PvdA/GL als nieuwe coalitie in een hoog tempo verder gingen met het mfa-dossier.

Het huidige voorstel is verregaand omdat de hele voorbereiding richting een nieuw dorpshuis nu zeker niet voor de verkiezingen van maart 2018 is afgerond. Dat was wel een uitdrukkelijke wens van de coalitie. "Het belangrijkste is dat er straks iets goeds komt te staan", zegt Van Beek. "Iedereen wil een gebouw waar de mensen happy mee zijn."

In de raadsvergadering van komende donderdag wordt het voorstel van de coalitie besproken.

Best e.o.