Volledig scherm
© Elisée van Heukelom

Dorpsbelang Son: geen fusie met Nuenen

SON EN BREUGEL - Ook Dorpsbelang is voorstander van een zelfstandig Son en Breugel en wil in principe geen fusie met Nuenen.

Dat zei fractievoorzitter Elly Brocken in de raadsvergadering over de begroting. Dorpsvisie en CDA waren eerder al duidelijk: zij zien niets in een samengaan met de buurgemeente. Dorpsbelang, net als Dorpsvisie goed voor vijf zetels in de raad, bekent nu ook kleur en stelt dat een fusie met Nuenen 'niet aan de orde is'. "Dorpsbelang wil dat Son en Breugel zelfstandig blijft. We kunnen heel goed op eigen benen staan."

Brocken liet daar donderdagavond wel een stevige 'maar' op volgen. "Tegelijkertijd kunnen we niet de ogen sluiten voor wat er om ons heen gebeurt. In Nuenen, in het stedelijk gebied, bij de provincie. We kunnen en willen niet met de handen over elkaar hopen dat de storm overwaait. We moeten een aantal 'als-dan'-scenario's uitwerken om straks gefundeerde en gedragen keuzes te kunnen maken."

Als het aan oppositiepartij Dorpsvisie ligt, wordt de inwoners van Son en Breugel volgend jaar in een referendum gevraagd of ze voor of tegen een fusie zijn. Zo'n volksraadpleging over de bestuurlijke toekomst kwam gisteren aan het einde van de raadsvergadering ter sprake. Dorpsvisie wilde een motie indienen met als insteek om een referendum te combineren met de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017. Op advies van een aantal fracties werd de motie aangehouden om op een later tijdstip alsnog in te dienen, op een moment dat er meer duidelijkheid is over het te volgen proces rond de bestuurlijke toekomst.

Best e.o.