Volledig scherm
Het gemeentehuis van Nuenen. © Ton van de Meulenhof

Gemeenteraad Son: Nuenen, besteed je tijd beter

SON EN BREUGEL - De gemeenteraad van Son en Breugel vindt het zinloos dat de Nuenense raad volgende maand nog uitgebreid gaat discussiëren over een mogelijke ambtelijke fusie, een 'shared service center'. De raad in Nuenen kan zich de tijd beter besparen, vindt de Sonse coalitie.

Son en Breugel heeft immers vorig jaar al bepaald dat een ambtelijke fusie geen optie is. B en W zijn in een motie van de coalitiepartijen opgedragen om dat standpunt nog eens helder over te brengen aan Nuenen. Dat zal binnen twee weken gebeuren.

Toekomstvisie
De raad van Nuenen praat op 17 november over de toekomstvisie voor de eigen gemeente. Daarbij liggen twee opties voor: een 'shared service center' (ambtelijke fusie) en een bestuurlijke fusie, zonder dat daarbij al een beoogde partner wordt genoemd. De Sonse raad verbaast zich over het Nuenense proces. Want vorig jaar al heeft zowel Son als Geldrop-Mierlo zo'n ambtelijke fusie al expliciet afgewezen. Het is goed om dat nogmaals duidelijk te maken, stelde VVD'er Arno Flapper. "Want het lijkt me voor Nuenen weinig zinvol om een optie te onderzoeken die niet op tafel ligt."

De motie kreeg steun van burgemeester Gaillard. Hij wees op de tijdsdruk die de provincie heeft opgelegd. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings heeft aan de raden gevraagd om binnen een halfjaar duidelijkheid te verschaffen over het fusievoornemen. "Daarom zijn we gediend bij een besluitvormingsproces, zowel in Nuenen als in Son en Breugel, waarbij zo goed mogelijk gebruik wordt gemaakt van de tijd die er is."

 1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
  Interactieve graphic

  Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

  REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.
 2. Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  EINDHOVEN - Bij voetbalclub Waalre is het deze zaterdagochtend even zoeken naar de AED. De elektrische defibrillator hangt niet in de kantine. Bij de kleedkamers, in een gebouwtje verderop, is alleen een EHBO-kist te vinden. Telefonische navraag bij voorzitter Toon Lavrijssen leert dat het levensreddende apparaat aan de buitenkant van de nabijgelegen sporthal hangt, op zo'n honderd meter van de voetbalvelden. Je moet het maar net weten.

Best e.o.