Volledig scherm
Het gemeentehuis van Son en Breugel. © FotoMeulenhof

John Frenken keert terug als wethouder in Son en Breugel

SON EN BREUGEL - John Frenken keert terug als wethouder namens Dorpsvisie in Son en Breugel. Jan Boersma is door het CDA naar voren geschoven.

John Frenken keert twee jaar na zijn aftreden in de vorige raadsperiode terug in het gemeentebestuur van Son en Breugel. Hij is door zijn partij Dorpsvisie voorgedragen als kandidaat-wethouder. Eerder vormde Frenken zes jaar lang een wethouderstandem met Robert Visser (Dorpsbelang). Totdat het huwelijk tussen de twee lokale partijen in 2016 strandde, en Dorpsvisie in de oppositie belandde. Na de forse verkiezingswinst van zijn partij keert Frenken nu dus terug in een nieuw college van B en W. Zijn collega's worden Jan Boersma (CDA) en - zoals verwacht - huidig wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen (PvdA/GroenLinks).

Boersma, die na een carrière bij Philips jarenlang als zelfstandig adviseur werkte, krijgt meteen met een forse klus te maken. Hij krijgt het kerk- en dorpspleindossier onder zijn hoede. De nieuwe coalitie zet in op behoud van de kerk. De eerste stap daartoe staat in het vrijdagmiddag gepresenteerde coalitieakkoord. Er komt op korte termijn een onderzoek 'hoe het bestaande kerkgebouw geschikt (te maken) is om daarin het dorpshuis met bijbehorende functies te vestigen'. ,,Hoe, dus niet of", benadrukt de beoogd wethouder zelf. ,,Want we zijn ervan overtuigd dat het kan."

Boersma krijgt verder onder meer financiën, mobiliteit en Ekkersrijt in portefeuille. Het sociaal domein, wonen, sport en het project Breugel Bruist behoren tot Frenkens aanstaande takenpakket. Van den Nieuwenhuijzen mag de ambitieuze Sonse duurzaamheidsdoelen verder vorm gaan geven. Ook neemt hij burgerparticipatie en de vorming van een nieuwe bestuursstijl met meer betrokkenheid van inwoners voor zijn rekening. Dat is een nadrukkelijk speerpunt van de nieuwe coalitie.

De benoeming van de wethouders en discussie over het coalitieakkoord staan op 28 juni op de agenda van de gemeenteraad.