Volledig scherm
De kerk in Son en Breugel tijdens de laatste dienst voor sluiting, op Tweede Kerstdag 2017. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Kerk en gemeente Son en Breugel 'in onderhandeling' over sloopcontract

SON EN BREUGEL - Gemeente en parochie hebben dinsdag een eerste gesprek gehad over het voorlopig opschorten van het sloopcontract over de Sint-Petrus' Bandenkerk in Son. 

Terwijl de gesprekken over een nieuwe coalitie na de verkiezingen in volle gang zijn, wordt over het meest heikele dossier aan een andere tafel beslist. Wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen (PvdA/GroenLinks) heeft dinsdag een eerste gesprek met de parochie gehad over het opnieuw openbreken van het contract over de sloop van de Sonse kerk. Over de afloop daarvan laat de gemeente op dit moment echter weinig los. ,,We hebben de raad toegezegd per omgaande te laten weten wat de uitkomst van het gesprek was", licht burgemeester Hans Gaillard toe. ,,Die uitkomst is dat we in onderhandeling zijn en over ongeveer twee weken weten waar we op uit komen." 

Vleermuisvrij

De inzet van de gemeente is daarbij in elk geval duidelijk; Van den Nieuwenhuijzen is immers door de nieuw gekozen raad via een motie op pad gestuurd met een opdracht. Die luidt - vrij vertaald - 'zorg ervoor dat er tijdens het formatieproces in elk geval geen onomkeerbare dingen met de kerk gebeuren.' Of het gebouw uiteindelijk blijft staan, zoals een raadsmeerderheid dat sinds de verkiezingen wil, hangt vooral af van de parochie en het bisdom. Als zij vasthouden aan het contract en dus de sloop, kan de gemeente dat in beginsel niet tegenhouden. Althans, als de provincie groen licht geeft en de kerk gegarandeerd vleermuisvrij is.

Over de radiostilte houdt Remco Heeren zich namens Dorpsvisie, mede-indiener van de motie, momenteel op de vlakte. 'Daar vinden wij op dit moment niets van.'

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement