Volledig scherm
De SintPetrus’ Bandenkerk in Son en Breugel wordt zeker geen gemeentelijk monument. © Jurriaan Balke

Kerk hoort ook op monumentenlijst

OPINIESON EN BREUGEL - De auteur is M. Thunnissen uit Son en Breugel.

Met verbazing lees ik dat het gemeentehuis in Son en Breugel op de gemeentelijke monumentenlijst wordt geplaatst en de Sint-Petrus' Bandenkerk niet (ED 9 september).

Waardevol ruimtelijk ensemble

Beide gebouwen zijn ontworpen door Geenen Oskam Architecten, waarbij het kerkgebouw zelfs nog ouder is dan het gemeentehuis. De monumentencommissie schrijft in haar advies dat gemeentehuis en kerk 'een waardevol ruimtelijk ensemble' vormen.

Deze commissie adviseerde dan ook om de kerk ook op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen, maar het college van B en W heeft er voor gekozen om dit advies naast zich neer te leggen.

Het college verschuilt zich achter het feit dat de eigenaar van de kerk toestemming had moeten verlenen voor deze monumentenstatus.

Omdat er al sloopplannen bestonden, heeft het college het hier maar bij laten zitten. Onvoorstelbaar dat het college deze kans om het kerkgebouw te handhaven heeft laten schieten.

Mooie panden slopen

Begin jaren zestig heeft de gemeente al toestemming gegeven om alle mooie panden in het centrum te slopen voor het aanleggen van een doorgaande weg.

Dit besluit wordt tot op de dag van vandaag betreurd, want het dorpse karakter van Son en Breugel is daarmee teniet gedaan.

Blijkbaar moet en zal de kerk gesloopt worden om er een MFA (multifunctionele accommodatie) te kunnen bouwen. Verschillende partijen hebben serieuze plannen gemaakt om de MFA in het huidige kerkgebouw te integreren.

In maart volgend jaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen en ik hoop van harte dat de stijfkoppigheid van de coalitiepartijen dan wordt afgestraft. Wie zijn oor in het dorp te luisteren legt, weet dat een groot deel van de inwoners het niet eens is met het standpunt van het college.